Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 3 september 2017

Secretaresse

Ik stuitte laatst weer op een artikel waarin iemand beweerde te weten hoeveel dates je nodig hebt om er een relatie aan over te houden, de ware wel te verstaan. Complete nonsens, maar ik voelde me toch uitgedaagd en ben ook eens gaan rekenen.
Hoe groot is Nederland, hoeveel mensen wonen er in Nederland gemiddeld op een vierkante kilometer en waarom vraag ik mij dat af? Eén vraag tegelijk. Nederland beslaat 41.543 vierkante kilometer. En op één vierkante kilometer wonen gemiddeld bijna 410 mensen. Dát klopt in ieder geval, want de uitkomst van de vermenigvuldiging is het aantal inwoners van ons land: ruim 17 miljoen. En ik vraag mij dit af, omdat ik mij afvraag of deze cijfers mij iets zouden kunnen vertellen over mijn slaagkans in de liefde, gesteld dat ik dit soort kansberekeningsmodellen zou geloven.
Voor het rekengemak: Nederland telt bijna 3 miljoen singles en we nemen aan dat de man-vrouwratio 1:1 is, zowel voor wat betreft de gehele bevolking als het aantal singles. Wederom voor het gemak: we laten allerlei factoren die uiteindelijk natuurlijk van doorslaggevend belang zijn buiten beschouwing; denk hierbij aan relatiewens, relatievoorkeur, alcoholgebruik, rookgedrag, mannen en vrouwen die kinderen, motoren of honden aanbidden, dan wel haten, favoriete films, boeken, cd’s en al die andere dingen die je er gratis bij krijgt. En ten slotte nemen we voor het gemak aan dat het aantal singles per vierkante kilometer zich naar rato tot de gehele bevolking verhoudt.
Nou, daar gaan we. Om te beginnen delen we alles door twee; we zijn nu immers aan het zoeken. En of je het nu hebt over m/v, m/m of v/v, we moeten het allemaal doen met de helft. Dus we hebben 8,5 miljoen personen van de ene of de andere kunne, van wie er 1,5 miljoen op zoek zijn naar ons en op een vierkante kilometer wonen er gemiddeld 36 (1,5 : 8,5 x 205); wijzelf inbegrepen, dus eigenlijk 35, maar dat terzijde.
Tot zover de gemiddelden. Maar ja, het relatieve belang daarvan kennen we allemaal. Ik haal mijn bekende stadsgenoot nog maar eens aan: één op zes mensen heeft gemiddeld vijf anderen om zich heen.
Als ik dit soort idioterie zou geloven, zou ik natuurlijk onmiddellijk verhuizen naar de dichtstbevolkte stad van Nederland. In Den Haag wonen maar liefst 6344 mensen op een vierkante kilometer, dus daar kan ik kiezen uit ruim 559 in plaats van 36 (1,5 : 8,5 x 3172). Eén kleine kanttekening: ik woon in Den Haag en ben desondanks al elf jaar alleen. Leve de statistiek.
En zo rooskleurig als dat getal lijkt, is het trouwens überhaupt niet, want stel nu dat de trefkans op grond van al die factoren die er in werkelijkheid toe doen 1 op 20 is, dan bevinden zich op het oppervlak van Den Haag (98 vierkante kilometer) dus 28 potentiële waren (559 :20, afgerond naar boven, een paar kilo meer). Resteert alleen nog de vraag hoe ik uit die 28 potentiële waren de ware ware selecteer.
Daarvoor ga ik te rade bij een bekende tv-wiskundige die deze selectiepuzzel heeft opgelost via de formule van het secretaresseprobleem, het beroemde vraagstuk uit de theorie van optimaal stoppen. Volgens dit model moet je eerst 37 dates uitproberen (vul zelf maar in wat dat is, dat staat het model toe) en daarna neem je de eerste die beter is dan willekeurig wie van de eerste 37. Het is voor ons te hopen dat dat nummer 38 is, maar het kan net zo goed nummer 100 zijn. In Den Haag biedt dat nog perspectief, maar op Vlieland of Schiermonnikoog heb je sowieso pech. Daar is het aantal inwoners per vierkante kilometer namelijk minder dan 30; reken maar uit. Ik denk dat ik in dat geval gewoon heel traditioneel zou kiezen voor mijn secretaresse.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Janszen - 2319 keer gelezen

beoordeeld 3.44/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl