Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
vrijdag 8 september 2017

Smeulend gras

Het was een warme zomeravond. Zo’n avond waarop twee mensen, zacht pratend aan de picknicktafel in de achtertuin, wachten op het mooiste moment om op te staan en aan hun nacht te beginnen. Juist op deze avond had ik, bij ontstentenis van een rozengeurige gespreksgenoot, besloten om mijn fruittuintje te snoeien. In het uitbundige samenzijn van Japanse wijnbes, framboos en druif, gaat de Japanse wijnbes veel te ruig tekeer. Jaren geleden heb ik hem gekregen van een wandelvriendin; door haar liefdevol gestekt en door mij hoopvol geplant.

Maar hij heeft het verbruid, die Japanse wijnbes. Hij heeft zich ontwikkeld tot verlicht despoot. Begonnen als hartenbreker, zijn z’n streken in de loop der jaren talrijker geworden dan z’n vruchten. Van de frambozen, toch ook behept met stekels en een grote territoriumdrift, kan ik veel meer hebben. Frambozen zijn nu eenmaal lekkerder.

Ik zet het deksel van de groencontainer alvast open en veeg onwillekeurig de bult gras erin plat met m’n hand. Au! Mijn mentale model van wat er zich in een bijna volle biobak bevindt, staat al jaren vast: het is slijmerig met harde stukken - en het is koud. 'Heet’ staat voor koffie, voor seks, voor afwaswater. Het gras in de biobak is heet.
In een reflex klap ik het deksel dicht en trek de bak onder de glanzend nieuwe dakgoot vandaan. Binnen in die bak heerst de hitte van hooibroei; een spannend woord dat bij mij het kinderlijke beeld oproept van een groots, laaiend vuur en een heldhaftige boerenknecht die een nest jonge katjes redt. Hoe erg zou hooibroei hier kunnen worden? Hier, in deze inwisselbare hoekwoning met zijn krentenbomen, zijn wilde rozen, zijn grasveldjes, zijn picknicktafel en zijn fruittuintje? Een gesmolten groencontainer? Een geblakerde dakgoot? Een fikkie in het aangebouwde schuurtje, waar ook na de renovatie de klimop zomaar naar binnen kan groeien en waar ik ‘s winters de wasmachine met een deken moet afdekken omdat het er vriest? Het hele huis zwartgeblakerd en ik ontdaan in het donker op straat, bibberend in mijn nachtpon, de brandweerman die me heeft gered oneindig dankbaar? Hoe erg is alles kwijtraken? Hoeveel makkelijker wordt verhuizen met alleen een smartphone en een portemonnee? Ontspullen is hét toverwoord voor een gelukkiger leven, nietwaar?

Met een woeler aan een lange steel trek ik het smeulende gras uit elkaar. Voorzichtig, voorzichtig, ik wil geen vlammen laten ontstaan. Een beetje dromen over een nieuw leven kan ook zonder brand. Die droom uitvoeren trouwens ook.
Tevreden zet ik de snoeischaar in de Japanse wijnbes: zijn takken kan ik goed gebruiken om het hitte-proces in de biobak te stoppen.

Het is een warme zomeravond - en er komt geen brand, vannacht. Misschien moest ik toch maar eens van die hippe, ananasvormige tuinlampjes kopen. En misschien moet ik mijn mentale model van een rozengeurige gespreksgenoot ook maar eens aanpassen.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door RodeJas - 2116 keer gelezen

beoordeeld 3.75/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl