Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 6 november 2017

Ontmoetingen door de generaties heen

Ontmoetingen door de generaties heen
Gedurende een half jaar neem ik als vrijwilliger, i.o.v. de Gemeente, deel aan een signalerend onderzoek naar senioren van 75plus. Ik heb er inmiddels 150 bezocht in de leeftijd van 75 tot 95. Het levert boeiende, interessante, maar ook ontroerende verhalen op. Het leven in al zijn aspecten. Het verleden is een geliefd onderwerp. Echtparen vertellen graag hoe ze elkaar zijn tegengekomen. Dat ze nog steeds blij zijn met elkaar. Ze nog steeds het geluk ervaren, dat het leven ze gunstig gezind is, het samen zijn. Onder de oudere, alleenstaande 75plussers, in de regel al vele jaren weduwe/weduwnaar, bestaat maar zelden de wens zich opnieuw te binden aan een levensgezel. Ze zijn hun partner verloren door overlijden. (Scheidingen komen eigenlijk niet voor in wat ik ben tegengekomen). Dat samen is nu voorbij. Hoe het samen dan ook was. Klaar. Geen poespas meer. Tijdens de 40er jaren waren er niet zoveel gelegenheden om elkaar tegen te komen. Zeker niet in en net na de oorlogsjaren. Geen telefoon. Communicatie ging per brief. Geen auto om langere afstanden te overbruggen. Wel de fiets. Hèt vervoermiddel om omliggende dorpen te bereiken. Enkele malen waren het de schoolliefdes die beklijfden. Echter, vooral kwam men elkaar tegen op dansavonden gehouden in het plaatselijke café, in het nabij gelegen dorp, de kerk en tijdens de jaarlijkse kermissen. De generatie in de 60er jaren was van een geheel andere orde. Het land was al ver weer terug opgebouwd. Er kwamen steeds meer auto’s en door het Openbaar Vervoer waren grotere afstanden beter te bereiken. Vanuit het platteland bezocht men steeds meer uitgaansgelegenheden in de steden. Men maakte in de 60er en 70er jaren de Flower Power mee. Vrijheid, Blijheid! De vrouwen richtten een soos op voor enkel vrouwen. Zij wilden ook het café kunnen bezoeken, evenals de mannen. Er werden door vrouwen sensitivy trainingen gegeven. Vrouwen die daar aan deelnamen kwamen naar huis, om alles thuis op de kop te zetten. De huishoudelijke taken moesten verdeeld worden en vrouwen wilden ook aan het werk buiten de deur. Dat leidde in veel gezinnen tot verdeeldheid en scheidingen waren eind 70er jaren het gevolg. Echter de kinderen van onze generatie bestieren hun gezin precies zoals men dat begin 70er jaren voor ogen had. Afstanden spelen nu geen enkele rol meer. We zijn van een andere generatie. We willen (kunnen) nog zoveel. Maar als 50plus single willen we vooral de liefde van ons leven (weer) beleven. De tijd die ons nog rest samen doorbrengen. Daardoor hebben we haast. Echter de o zo gewenste liefde laat zich niet dwingen. Al lezend in de diverse profielen zijn we fit, houden van reizen, voelen ons jong, actieve 60er, zien er jonger uit dan geschat, bewegen door te wandelen, te fietsen. Dit alles om maar te benadrukken: We kunnen de hele wereld aan en zijn nog lang niet afgeschreven. Wel zijn we nu voorzien van een rugzakje, zoals we dat hier allemaal zo mooi noemen. Daarin zitten ervaringen, belevenissen, goed, of slecht, maakt niet uit. We hoeven niet te doen of het niet bestaat, maar we kunnen het op een goede manier gebruiken voor een nieuwe relatie. Een ontmoeting in de 40er jaren gaf het voordeel, dat er in de regel al veel bekend en vertrouwd was. Men kende de ouders, broers, zussen. Men was op de hoogte van alle familie perikelen, de stand van leven, de cultuur. Nu schrijven we ons in op een datingsite. Wanneer je het geluk hebt, eenmaal een nieuwe liefde te hebben gevonden, ben je beiden geheel blanco ten opzichte van elkaar. Je moet elkaar helemaal uitvinden, leren kennen, maar ook herkennen. Je herkennen in elkaars achtergrond, de vroegere thuissituatie, de gevoerde normen en waarden, hoe men omging met elkaar en familie. Beiden ben je gevormd tijdens de jaren van je jeugd. Je ontwikkeld je in de loop der jaren, maar dat veranderd niet zoveel aan de basis eenmaal gelegd tijdens de opvoeding. Het ligt verankerd in je wezen gedurende je hele leven. Het is geweldig wanneer die herkenning er is en aansluit bij beider ervaring en gevoel. Buiten dat op andere gebieden wel raakvlakken zijn, wel raakvlakken zijn,zoals intimiteit, seksualiteit, interesses, kan het ontbreken van beiden dezelfde genoten opvoeding de oorzaak zijn van een moeizame relatie. Dan was het vroeger toch eenvoudiger. Die achtergrond was al bekend en kostte geen tijd en energie aan het ontdekken daarvan.
Hoe het ook was, nu is, in de toekomst zal zijn, we zijn allemaal op zoek naar die ene. Het ultieme gevoel ervaren, van houden van en weten dat er iemand is die om je geeft. Echter door de diverse communicatiemiddelen van nu zijn we in staat onze geliefde te zoeken op een andere manier dan in het verleden. Beter?
Beste lezers van 50plusmatch, of anders, ik wens jullie hier veel succes, maar vooral geluk toe.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 2768 keer gelezen

beoordeeld 3.63/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl