Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 12 november 2017

Vlot

Elk jaar rond deze tijd begint het weer te kriebelen. Bij mij althans. De woord-van-het-jaar-verkiezingen komen er weer aan. En al ben ik, mijn liefdesleven uitgezonderd, in mijn dagelijks leven vooral een aanhanger van de Rotterdamse aanpak (geen woorden, maar daden), in datzelfde dagelijkse leven zijn woorden wel mijn werk en grootste liefde.
In de rest van mijn liefdesleven ben ik niet zo daadkrachtig. Waar het de vrouw betreft ben ik een treuzelaar, een eeuwige twijfelaar, een angsthaas en een draaikont, maar dat terzijde. Terug naar de verkiezingen.
Er zijn er twee die de moeite van het vermelden waard zijn: Woord van het Jaar (die van Van Dale) en Weg met dat woord (van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie). Bij Woord van het Jaar gaat het om nieuwe woorden die in 2017 zijn ontstaan. Bij Weg met dat woord gaat het om woorden die we in het komende jaar absoluut niet meer willen horen of lezen.
Woord van het Jaar heeft in datingland geen bestaansrecht. Daar schrijven we immers al honderd jaar hetzelfde over onszelf en aan elkaar. Terwijl er best nieuwe woorden te bedenken zouden zijn. Denk aan nappdate (een date die via de app heel leuk lijkt, maar in het echt verschrikkelijk tegenvalt), sluipdate (een date die zogenaamd geen date is, maar gewoon een ontmoeting, voorheen ook wel non-date genoemd) of een soldate (een date met een heilsoldate). Maar verzinnen mag nu eenmaal niet; het moet gaan om in 2017 ontstane woorden.
Een Weg-met-dat-woord-verkiezing voor een aantal van die woorden en uitdrukkingen die we op datingsites al jaren bezigen, zou daarentegen goed kunnen. En nu heb ik het natuurlijk niet over rugzakje of maatje. We zijn voorbij de schaamte van weleer. Nee, een woord dat ik bijvoorbeeld volgend jaar absoluut niet meer zou willen lezen is ‘vlot’, meestal in één adem genoemd met ‘jong van geest’.
Vreemd woord, vlot, voor een menselijke eigenschap. We weten allemaal wat ermee wordt bedoeld, maar waarom in godsnaam dat woord voor die inhoud? Je denkt bij vlot toch direct aan iets wat drijft? In één keer goed. Het voor de hand liggende is meestal het juiste. Als iemand vlot zegt over zichzelf, een ander of over iets, dan is dat de overdrachtelijke betekenis van drijven, in beweging zijn. Voor de letterlijke betekenis kan de lezer denken aan vlot trekken, raken, enz.
Het zal wel, maar ik blijf het, vooral vanwege de nietszeggendheid, toch een Weg-met-dat-woord-woord vinden, want ik heb nog steeds geen flauw idee wat iemand bedoelt als hij of zij dat woord gebruikt. Net als met drijven trouwens. Akkoord, je drijft, maar ben je nu een badeendje of een mammoettanker?
Het is ook allemaal niet zo eenvoudig natuurlijk. Over zoiets denkt een normaal mens toch niet na als hij of zij het woord vlot opschrijft om te zeggen dat de corrosie de vitaliteit nog niet fundamenteel heeft aangetast? En los daarvan, al die mensen die hun profieltekst beginnen met slaapverwekkend voorspelbare zinnen als ‘Pfff best moeilijk hoor om iets over mezelf te schrijven’ en ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’, hebben wel degelijk een punt natuurlijk. De gave van het geschreven woord is niet iedereen in gelijke mate gegeven, maar zelfs als dat wel zo zou zijn: welke woorden zouden ook maar kunnen tippen aan de geweldige mensen die we in werkelijkheid allemaal zijn? Geen. Punt.
Nou, een puntkomma misschien. Als broodschrijver heb ik van alle zinloze opleidingen die ik heb gevolgd twee dingen onthouden, die ik de lezer wil meegeven. Het eerste is: wees voorzichtig met metaforen. Het tweede is: niet beweren, maar demonstreren.
Over het gebruik van de metafoor: dat van die corrosie, dat kan nog wel, maar ik zou niet moeten beginnen over smeermiddelen, colabaden of een stevige schuurbeurt.
Over het tweede: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar toch: schrijf niet dat je vlot bent, maar schrijf iets vlots; schrijf niet dat je gevoel voor humor hebt, maar schrijf iets humoristisch. Enz.
Er zullen intussen vast lezers zijn die wel weten welk woord ze volgend jaar niet meer willen zien of lezen: Janszen! Helaas, (eigen)namen zijn uitgezonderd van deelname, zelfs als ze verzonnen zijn. En in het echt val ik best mee. Ik ben nog vlot. En jong van geest natuurlijk.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Janszen - 1714 keer gelezen

beoordeeld 4.42/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl