Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 29 januari 2018

Watersnoodramp

Het is nu precies 65 jaar geleden dat deze ramp zich voltrok. Met meer dan 1800 doden als gevolg, maar dat niet alleen. In grote delen van Zeeland, Zuid Holland en Noord Brabant waren de mensen na de komst van het water totaal ontheemd. Gezinnen die uiteengerukt waren en op diverse plaatsen werden opgevangen. De wanhoop over vermiste dierbaren, met altijd toch die hoop dat ze het misschien overleefd hadden. Heel veel schade aan huizen, boerderijen, wegen en dijken. De infrastructuur lag volledig op zijn kop. Het duurde zeker 9 maanden vooraleer hier enkele verbetering in kwam. Het is nu volop in het nieuws door de herdenking op 01 februari en het is mooi dat er nu veel aandacht aan besteed wordt. Ook vanwege het feit, dat jaren later, door velen van de betrokkenen, het praten erover niet werd toegestaan. Bovendien is het geschiedenis en door de beelden, ook in de toekomst te blijven vertonen, zullen ook de generaties na ons beter het ontstaan en de gevolgen van deze ramp kunnen begrijpen.
Tijdens mijn signaleringsonderzoek van 75plus senioren voor de Gemeente was ik op bezoek bij een mevrouw van 76 jaar. Ze was tijdens die periode een kind van 5 jaar. Ze vertelde mij hoe het begon op die zaterdag van 31 januari 1953. Als jongste van het gezin woonde ze met haar ouders en 4 broers op een boerderij in de Hoeksche Waard. Ze hadden een kleine veestapel en wat landbouwgrond. In de vroege avond kwam haar vader terug van een informatiebijeenkomst in het dorpscafé. Hij vertelde daarover, dat ze waakzaam moesten zijn, maar het was niet echt verontrustend, kon ze zich nog herinneren. Het waaide erg hard, maar alle kinderen gingen gewoon naar bed. In haar herinnering was opeens in de nacht iedereen wakker en moesten ze zich aankleden. Haar vader was buiten naar de stallen gegaan en kwam terug. Het stormde nu inmiddels en de deur schoot hem uit zijn handen. Door de geopende deur hoorde ze het luiden van de kerkklokken meegenomen door de harde wind. Ze stond in de gang en wist in 1e instantie niet wat ze zag en ervaarde. Ze zag een muur van grijze mist, zo leek het wel en hoorde in haar beleving het geluid van een naderende trein boven het lawaai van de storm uit. Het was het water, dat met enorme kracht en hoeveelheid richting hun boerderij kwam. “Dat beeld, van de enorme hoeveelheid water dat op ons afkwam, is me altijd bijgebleven. Echter vooral de angst die mij tijdens dat moment overviel ben ik eigenlijk nooit meer ben kwijtgeraakt. Ook wanneer ik tijdens een storm de kerkklokken hoor luiden, ben ik weer terug in de tijd”. Gelukkig is het met hun hele gezin verder goed afgelopen. Ze verbleven enkele maanden bij een oom en konden na herstel weer terugkeren naar hun boerderij.
Wat ze echter nog na al die jaren nog bevreemd is, waarom er nooit met een woord over de ramp in hun gezin gesproken werd. Het was echter niet enkel in hun gezin, in het algemeen werd het stilgezwegen. Een verademing was het daarom toen ze haar man ontmoette. Hij woonde destijds in hetzelfde gebied van de ramp als zij. Ook hij had dezelfde ervaringen en samen konden ze eindelijk hun verhaal, angsten en belevenissen delen. “Toen onze kinderen opgroeiden was het vanzelfsprekend dat er in ons gezin over deze ramp werd gesproken. Door hen werd uiteindelijk stilletjesaan het zwijgen van onze ouders doorbroken”.
“Blijf herdenken. Ter nagedachtenis aan de overledenen. Voor de toekomst en veiligheid van onze kinderen en kindskinderen”.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 3032 keer gelezen

beoordeeld 2.88/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl