Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
dinsdag 13 februari 2018

Valentijnsdag

Valentijn
Valentijnsdag is vooral tegenwoordig een commercieel gebeuren. Velen haten het hierom, maar voor velen is het ook een manier om nog eens extra die liefde te betuigen, iemand te verrassen, of om juist de aandacht erop vestigen dat je hem/haar leuk vindt. Of we nu voor of tegen zijn, we vinden het allemaal fijn om een attentie te ontvangen. Tegelijkertijd is er een sentimentele liefdes boodschap aan verbonden.
Ik ben eens de geschiedenis ingedoken en kwam een leuk verhaal tegen over het ontstaan van Valentijnsdag. De Romeinen vierden op 15 februari een voor hen belangrijk vruchtbaarheidsfeest ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Later werd dit feest door een Paus verboden, wegens een heidens feest. In de 18e eeuw werd geopperd, dat het Valentijns feest op 14 Februari dit vruchtbaarheidsfeest zou hebben vervangen. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner.
Wauww, dacht ik, toen ik dit las. De blind date van de tegenwoordige tijd. Die Romeinen waren toch al in veel dingen de tijd ver vooruit. En ik vind het nog niet eens zo’n slecht idee. Het verhaal vertelt echter niet hoe dan dat samenzijn tijdens het feest, of na afloop verder verliep. Ja, ik heb er door de diverse getoonde films en series over de Romeinen wel een beeld bij. Heerlijk samen vertoevend in een afgeschermde ruimte, een beker wijn, diverse soorten fruit, liggend in een bad, of op een bank. Elkaar vertroetelend, elkaar beminnend. En dan weer terug naar de grote open ruimte waar het feest wordt gevierd. Wanneer men er samen zich goed bij voelde, zou het zomaar zo geweest kunnen zijn. Op dit feest waren het ook 1e ontmoetingen. Niet zomaar iedereen zal gelijk bereid zijn geweest tot intiem contact, vermoed ik zo maar. Waarschijnlijk zal het niet zo anders verlopen zijn, zoals wij in onze huidige tijd dit beleven. Echter wij denken nu toch wel anders dan in de tijd van de Romeinen en misschien wel teveel. Misschien moeten we weer leren om onze gevoelens weer meer toe te laten. Dan heb ik het niet over voorkomende ongewilde intieme aanrakingen bij een eerste afspraak. Dit toont weinig respect en blijf ik afkeuren. Maar, wanneer men samen zich fysiek tot elkaar aangetrokken voelt, daar is dan niks mis mee. Dit kan dan misschien wel leiden tot een betere hechting in de toekomst. Of niet. Echter de keus van intimiteit moet men altijd samen maken.
Om welke reden de datum 14 februari is ontstaan is niet geheel duidelijk. Er wordt o.a. verhaald, dat de sterfdatum van een priester, genaamd Valentijn, op deze datum herdacht wordt. Deze priester werd ter dood veroordeeld en is later Heilig verklaard, om dat hij goed was voor de armen en zieken. Voor zijn dood had hij een kaart gestuurd naar een blind meisje, met de groet: Valentijn. Zij zou door het ontvangen van deze kaart, weer hebben kunnen zien. Hierdoor zou het ontstaan van de Valentijnskaart zijn verklaard.
Voor alle lezers hierbij een Valentijns groet van mij.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 3297 keer gelezen

beoordeeld 4/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl