Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 11 maart 2018

Angst

‘Heb je nog een leuk onderwerp om over te bloggen’, vroeg ik haar. ‘Angst’, zei ze. Typisch vrouwenonderwerp, dacht ik. Mannen zijn natuurlijk ook bang, maar daar praten ze niet over, laat staan schrijven in het openbaar.
Toen ik angst in mijn zoekbalk typte, kreeg ik ruim 95 miljoen hits in minder dan een halve seconde, maar ik kwam toch vrij snel terecht bij The Phobia List. Er ging een wereld voor me open. Er is werkelijk niets te bedenken waarvoor je géén fobie kunt ontwikkelen. Angst om je te wassen, voor lucht en wind, kippen, knoflook, pindakaas, goud, fluiten, omhoog en/of naar beneden kijken, voor bolsjewieken, Russen, Chinezen, Engelsen, Fransen, Duitsers en Nederlanders, voor haar – nee, niet voor haar, maar voor haar als in hoofdhaar -, voor kennis en lange woorden, knieën, kinnen en ga zo maar door.
Ik zag er ook een flink aantal bij die me nu niet direct bevorderlijk leken voor het vinden van een nieuwe geliefde en vergeleken waarmee ik mijn eigen bindingsangst toch moeilijk als meer dan een lichte verkoudheid kan bestempelen.
Ik zal beginnen met een aantal showstoppers, die a priori in de weg staan aan kriebels en wiebels van de amoureuze soort: androfobie (angst voor mannen), gynofobie (angst voor vrouwen), neofobie (angst voor alles wat nieuw is), philofobie (angst om verliefd te zijn of te worden) en niet te vergeten panofobie (angst voor wat dan ook).
Juich vooral niet te vroeg als je niet wordt gehinderd door enige van de voorgaande fobieën, want vanaf de eerste schuchtere toenadering tot aan het einde toe ligt het pad der liefde bezaaid met bermbommen en landmijnen. Ik noem om te beginnen phonofobie, de angst om te telefoneren, die wat mij betreft geen nadere toelichting behoeft, en verder ambulofobie (angst om te lopen), dendrofobie (angst voor bomen) en theatrofobie (angst voor theaters). Streep ‘Ga je mee op date’ maar weg. Wat te denken van anthrofobie (angst voor bloemen) en bibliofobie (angst voor boeken). Je zult maar zo’n ouderwets galante man treffen die een bosje bloemen meeneemt op de eerste date of een dito vrouw van wie je een boekje krijgt. Einde oefening.
Dan de volgende fase, maar eerst een waarschuwing vooraf voor alle mannen die aan venustrafobie (angst voor mooie vrouwen) lijden: of je gaat eerst in therapie en anders in dankbaarheid aanvaarden wie zich aandient en later niet klagen.
Wat er mis kan gaan vanaf de tweede date? Hebt u even? Dat je een allodoxafoob voor je hebt, ontdek je als het iets persoonlijker wordt en je naar zijn of haar mening over iets vraagt. Het maakt niet uit hoe onschuldig het is. Voorbeeld. Je zit op het terras en vraagt wat hij/zij lekkerder vindt: cappuccino of macchiato. Als je date opstaat, wegrent en jou volkomen verbouwereerd achterlaat, weet je dat hij/zij angst voor meningen heeft. Het zal weinig mensen overkomen, dat geef ik toe, dus waarschijnlijk blijft dat de meesten van ons bespaard.
De tweede date is leuk en halverwege durf je een voorzichtige eerste aanraking aan, in welk geval het te hopen is, dat er geen haptefoob tegenover je zit, iemand met aanrakingsangst. Ontmoet ook dat geen tegenstand, dan durf je bij het afscheid vast wel een verlegen zoen aan. Helaas, je date gaat gebukt onder philematofobie (angst voor zoenen). En je was nog niet eens bij honk 1.
Leven we nog? Dan gaan we door naar achtereenvolgens honk 2, 3 en/of 4. Wat kan daar nog misgaan? Van alles! Genofobie (angst voor seks) in het algemeen en coïtofobie (angst voor de daad in het bijzonder), phallofobie (angst voor de penis in erecte staat), eurotofobie (angst voor het vrouwelijke geslachtsorgaan) en last but not least clinofobie (angst om naar bed te gaan). Je wilt het toch niet tot in lengte van jaren overal blijven doen behalve in je eigen bed?
Ik zag ook nog een paar fobieën voor mensen met speciale wensen, die de meesten van ons met een gerust hart kunnen negeren, maar die ik toch niet onvermeld wil laten. Zo is merinthofobie, de angst om vastgebonden te worden, niet handig voor de liefhebbers van het genre. Gerontofobie (angst voor oude mensen) en rhytifobie (angst voor rimpels) kun je als oude man die op zoek is naar een tweedelegkip of als cougar die een toyboy zoekt beter ook niet tegenkomen. En mocht je actief lid zijn van D66 of is het je ultieme droom om met je nieuwe liefde de 3945 kilometer lange Route 66 te bedwingen, vermijd dan mensen met een hexakosioihexekontahexafobie (angst voor het getal 66). Mensen met socerafobie (angst voor schoonouders) daarentegen zou ik koesteren; daar lijkt me niets mis mee.
Overigens, zelfs als je beiden vrij bent van welke fobie ook, is het nog een hele klus. Wat is liefde immers anders dan het overwinnen van angst?


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Janszen - 2173 keer gelezen

beoordeeld 4/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl