Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
woensdag 28 maart 2018

Leeftijd is een getal

Wanneer je oud bent, hoe oud ben je dan? Ik durf het haast niet te benoemen “Oud”. Want ergens in ons binnenste, willen we daar eigenlijk helemaal niet aan. Leeftijd is een getal, niet meer en niet minder. Mijn kleindochter van 8, zegt regelmatig tegen mij: “Oma jij bent al oud hè”. “Je gaat nog lang niet dood hoor, want dan ga ik je missen, net zoals Opa”. Zo heerlijk eerlijk. Ik herinner me nog mijn leeftijd van 8 jaar. Iedereen die tien jaar ouder was dan ik , vond ik in mijn ogen oud. Nu ik in de leeftijd ben beland van 6 maal 10 jaren ouder, kan ik me voorstellen dat mijn kleindochter mij oud vindt. Uit Brits onderzoek blijkt dat zestigers zich 16 jaar jonger voelen dan hun echte leeftijd en ze gedragen zich er ook naar. De 60 plusser kan goed omgaan met computers en maakt regelmatig buitenlandse reizen. Ook sporten ze meer als een 20 jarige. Door de pensionering hebben ze daar natuurlijk meer tijd voor, maar ze vinden het ook belangrijk. Ook geeft ze het idee, dat de sport ze aantrekkelijker maakt voor het andere geslacht. Vele singles storten zich op dating-sites. Verklaren in hun profielen, dat ze zich nog steeds jong voelen, graag motorrijden, regelmatig op een (race) fiets stappen,….enz.. En het is allemaal waar. Door het deelnemen aan allerlei activiteiten helpt het om fit, gezond en alert te blijven. Er is verder nog goed nieuws: uit verschillende onderzoeken blijkt dat naarmate je ouder wordt, het seksleven juist verbetert. Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit. Als jongere had ook ik daar heel andere ideeën over. Mijn ouders die gemeenschap zouden hebben met elkaar. Onvoorstelbaar! Laat staan mijn Opa en Oma! Dus vergeet vanaf nu, dat die rond strompelende oudjes met stok, of rollator, niet meer in staat zouden zijn tot seks. Juist op oudere leeftijd wordt er meer van genoten. Dat geldt voor mannen, zowel als voor vrouwen, met of zonder partner. Ook al levert dit fysieke problemen bij de mannen op, het aantal mannen van boven de 70 die seksueel actief zijn, stijgt nog steeds.
Oud zijn heeft op zich weinig met de kalenderleeftijd te maken. Een goede ouderdom is voor een deel een kwestie van geluk, goede genen, en van wat je ervan maakt. Ik vond deze uitspraak wel mooi van gerontoloog Paul Baltes. Hij vergeleek mensen met een computer: onze hardware levert bij het ouder worden wel in op snelheid, geheugen en kracht, maar de software wordt steeds complexer en verfijnder. Door onze bereikte leeftijd zijn we rustiger, bedachtzamer geworden. Daardoor zijn we in staat om, door de onze opgedane ervaring en inzicht, eerder en beter problemen op te lossen. We bezitten in één woord: Wijsheid. Ons hele leven bestaat uit fases. Je mee bewegen met de stroom in de tijd, brengt evenwicht. Vroeger was je oud, wanneer je de 50, 60 jarige leeftijd bereikt had. In de tegenwoordige tijd is dat 90. Er worden steeds meer mensen 100 jaar, of ouder.
Ikzelf zie mijn ouder worden nog steeds als een groeimogelijkheid. Ik volg cursussen, doe vrijwilligerswerk en ben sportief nog volop in beweging. Vrij van alle spanningen rond zorg voor de kinderen en stress in werksituaties. Mijn lief en ik hebben nog 5 jaar samen van deze ontspannen periode kunnen genieten. Door zijn overlijden brak voor mij een ander tijdperk aan. Echter ook deze levensfase geeft weer nieuwe kansen en die heb ik ten volle aangegrepen om mijn leven weer een nieuwe toekomst te geven. “Meebewegen op de stroom van de tijd”.
“Ouderdom komt met gebreken, maar ook met nieuwe manieren om ze te overwinnen”.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 3107 keer gelezen

beoordeeld 3.92/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl