Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 19 maart 2018

Liefde spreekt zijn eigen taal

Liefde spreekt zijn eigen taal.
Tussen wat wordt gezegd en niet bedoeld en wat wordt bedoeld en niet gezegd gaat de meeste liefde verloren. ~ Khalil Gibran ~
Het was bovenstaand aangehaalde uitspraak in th2sh die me interesseerde en aanzette tot het schrijven. Woorden gebruiken we allemaal, de hele dag door. In een gesprek, door de telefoon, maar ook per mail. We hebben woorden nodig om ons uit te drukken, met elkaar te kunnen communiceren in een Taal die we beheersen. En toch gaat het nogal eens fout. Worden onze woorden anders geïnterpreteerd. Vooral in woorden op schrift is het terdege oppassen om de juiste zinnen te maken om zeker te weten, dat de boodschap goed overkomt. Niet iedereen is het gegeven om gedachten op de juiste manier te kunnen verwoorden. In een gesprek helpt ons de non-verbale communicatie. Lichaamstaal. Onze lichaamshouding zend zoveel signalen uit, dat het ontzettend veel zegt, zonder dat er nog maar iets is gezegd.
Hier op 50plus zullen we het moeten doen met de papieren versie, oftewel digitale. We missen die ondersteuning van onze lichaamstaal. En dan hebben we de juiste woorden hard nodig om te vertellen wie we zijn. Veel mensen hebben daar in meer of mindere mate moeite mee. Dat is ook niet verwonderlijk, want gedachten en (zeker) emoties laten zich niet makkelijk in woorden vangen. Denken is niet statisch, maar een proces. Door je eigen gevoelens te onderkennen, naar te luisteren, durven te uiten, wordt het al eenvoudiger ze te verwoorden. Laat jouw tekst sprekend verhalen over wie je bent. Regelmatig kom ik woorden tegen als: bankzitter (voetbal?), bourgondisch (leg uit), jong voelende (o ja? omdat..), doorzetter (hoe?), ondernemend (met wat?), onafhankelijk (op wat voor manier?), empathisch, recht door zee (zoals?) …….enz.. Zonder nadere uitleg, ziet de lezer één woord, wat hijzelf gaat interpreteren. Leg uit waarom je jezelf omschrijft als “empathisch”. “Je kunt je inleven in de gevoelens van anderen, omdat…., want…..”. Weliswaar zijn er enkele profielen welke er uitspringen, waarin met de gebruikte woorden een helder, creatief, soms komisch, een uitgebreid beeld wordt neergezet. Soms ook kleine verhaaltjes. Woordkunstenaars zijn het. Plezierig om te lezen. Toch zul je ook hier tussen de regels door moeten lezen.
Zeg het met woorden. Het lijkt zo eenvoudig. Ja, “ik houd van jou” , die woorden kunnen we nog wel vinden om onze liefde te uiten. Maar gevoelens tonen zijn we niet gewend. We vinden het lastig, moeilijk en ingewikkeld. En dan nog hardop onze gevoelens uitspreken! Nee, dat doen we niet zo snel. We willen vooral stoer overkomen en bovenal niet onze zwakheden tonen. We zeggen niet wat we bedoelen, omdat we bang zijn ons innerlijk te laten zien. We verschuilen ons achter een pantser. Zelfbescherming. Wat hebben we een moeite om ons kwetsbaar op te stellen. O, jee, dan geven we ons bloot en is er niets meer om ons achter te verschuilen. We schamen ons voor onze tekortkomingen. Je schaamte bloot durven te leggen, dus jouw kwetsbaarheid tonen, vraagt moed en kracht. Er kunnen diverse redenen zijn waarom je jezelf niet bloot wilt, of kunt geven. Je wilt jouw geliefde niet belasten met de problemen, of angsten waarmee je worstelt. Want……eenmaal in woorden uitgesproken wordt het opeens de harde werkelijkheid. Misschien ben jezelf er nog niet klaar mee, maar jezelf afsluiten, betekent ook, dat je onbereikbaar bent voor jouw partner. In wezen beschaam je dan het vertrouwen hebben in die van de ander. Juist door je open op te stellen ontstaat er vertrouwen en verbondenheid met je lief. De emotionele risico’s die we durven te nemen, banen ons een weg naar een hechte, waardevolle liefdesband.
“Zij die hun liefde niet tonen, hebben niet lief” William Shakespeare
“Zeg wat je bedoelt”. …………..
Nu nog een lief vinden om bovenstaande in de praktijk te brengen.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 2921 keer gelezen

beoordeeld 4/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl