Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
woensdag 4 april 2018

Muziek

Wat doet muziek met ons? Met ons brein, ons gevoel? Dikwijls aanwezig hier op th2sh worden er diverse linken van Youtube geplaatst om mee te luisteren naar hun favoriete muziek. Men wil de emotie van dat moment delen. Tijdens het bijwonen van Popconcerten, klassieke concerten, genieten we allemaal samen van onze favoriete artiest(en) en de muziek. Vooral door het samen te beleven wordt het “ons” gevoel versterkt. Muziek verbindt. Men hoeft elkaar alleen maar aan te kijken en de begripvolle blik te ontvangen: “Wij, samen!” Volop genietend, deinen, dansen, zingen we allen mee. Klappend aan het eind, niet alleen om te bedanken, maar brengt ook ons gevoel tot uiting hetgeen de muziek met ons heeft gedaan.
Muziek is emotie. Het raakt mensen. Het feit dat de één jouw bewuste liedje prachtig vindt, doet de ander het liefst gelijk de radio uit. Voor de één is dat tranen met tuiten en iemand anders wordt er vrolijk van. Het voorval dat ik al eerder beschreef; zittend in een kerk in Frankrijk, waarbij de organist het nummer van Leonard Cohen “Halleluja” begon te spelen. De tranen rolden mij over de wangen, want het bracht mij terug naar de kerk waar tijdens de dienst van mijn overleden man dit nummer werd gespeeld. “Onze emotionele reactie op muziek is heel complex en heeft veel te doen met hetgeen we tijdens het luisteren inbrengen, bijvoorbeeld herinneringen, verwachtingen en conditie.” Maar hoe verklaar je al die gevoelens?
Door het luisteren naar muziek maken we in onze hersenen het stofje Dopamine aan wat een goed gevoel geeft. Ook wel gelukshormoon genoemd. Hoe meer muziek swingt, hoe meer zin we krijgen om ons te bewegen. Muziek heeft een enorme invloed op het beloningscentrum in onze hersenen. Maar er is nog steeds die persoonlijke factor die verband houdt met ieders persoonlijke ervaring met muziek: misschien heb je voor het eerst iemand gekust op een nummer van de Beatles, of ben je opgegroeid met Bob Dylan. Je persoonlijke relatie met bepaalde nummers of muziekstukken zit diep in je hersenen en kan sterke emoties oproepen.
Darwin had er wel een theorie over. Volgens hem is door muzikaal talent de seksuele revolutie tot bloei gekomen. Het is nu Lente en kijk naar de vogels. De mannetjes proberen de vrouwtjes te lokken met hun prachtig gefluit. Neem nu de Popsterren. Zij doen hetzelfde en dikwijls gaan deze liedjes over de liefde. Ik zie het de mannen nu niet zo gauw doen, staand onder mijn raam een prachtig lied fluitend. Vast kennen we wel de prachtige serenades van Mozart’s Opera Giovanni, of “Eine kleine Nachtmusik”. De serenade ontstond in de 16e eeuw in Italië. Een muzikale groet brengen aan je geliefde. Tegenwoordig doen we het anders. Muzikale mannen pakken hun gitaar, spelen een zelf gecomponeerd lied en gaan op de knieën voor een Huwelijksaanzoek. Je kunt het nog steeds serenades noemen.
Muziek wordt gebruikt als therapie, tevens als medicijn. Vooral bij Alzheimer patiënten zie je mensen genieten wanneer ze luisteren naar liedjes van vroeger. Door het beluisteren van jouw favoriete muziek vermindert het de pijn en verlaagt het de hoeveelheid stress hormonen.
Muziek doet zoveel, het bezorgd je kippenvel, het maakt je vrolijk, verdrietig, maar ook rustig…….Laten we ervan genieten, alleen…….., of samen op een romantische plek met de serenade van Schubert op de achtergrond, zodat deze herinnering altijd opgeslagen wordt in onze hersenen. Horen we op een andere plaats deze muziek? Dan zijn we weer terug op dat moment……Dat is wat muziek met ons doet.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 2708 keer gelezen

beoordeeld 3.75/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl