Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 15 april 2018

Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt
In het relatief kleine dorp in Frankrijk (129 bewoners), waar ik 7 jaar gewoond heb, kent bijna iedereen elkaar wel. De vaste bewoners weten alles van elkaars hebben en houwen. De buitenlanders die er jaarlijks tijdelijk verblijven tellen mee voor het bewonersaantal en worden al snel in de gemeenschap opgenomen. Zeker als je er, zoals wij, lang verblijft. Maar als er in zo’n dorp iets bijzonders voorvalt, dan is iedereen daarvan op de hoogte. Daar helpen o.a. ook de kerkklokken aan mee, die door hun luid gebeier aankondigen dat er een Huwelijk wordt voltrokken, en bij overlijden wordt er op een vast tijdstip ook geluid. Aan het ritme is dan tevens te horen, of het een man of vrouw betreft. Er was een periode dat de burgers, niemand uitgezonderd, verbolgen en verontwaardigd waren over het feit, dat hun voormalige burgervader toch niet zo’n goede leider was geweest als werd veronderstelt. De nieuwe burgemeester (een vrouw) verrichtte onderzoek naar de vroegere praktijken en kwam er achter, dat hij wel aardig wat gegoocheld had met bouwkavels en daar ook behoorlijk aan had verdiend. Dat geld was echter niet in het potje van de gemeenschap terechtgekomen. “Niets is wat het lijkt”.
Tijdens een wandeling kwam ik in gesprek met een man die ik kende als secretaris van het gemeentehuis. Enkele maanden daarvoor was zijn nichtje 16 jaar, verongelukt met haar brommer. Bijna het hele dorp was aanwezig op de begrafenis, waaronder ik. Vlak buiten het dorp, weinig verkeer, is ze in een bocht, van een niet al te brede bergweg, aangereden door een vrachtauto . Ze was op slag overleden. We kwamen hierover te spreken hoeveel pijn en verdriet dit teweeg brengt. Vooral wat dat leed met je lichaam en geest doet. Het verteerd je van binnen. Naar buiten toe gedraag je je zoals je denkt, dat dat van je verwacht wordt. Je houdt je groot en sterk, want…het leven gaat door, vertelde hij. “Niets is wat het lijkt”…….vulde ik aan. Ik ben dit gesprek nooit vergeten en hij ook niet. Op de één of andere manier kwamen we door mijn opmerking nader tot elkaar. Het was net of hij even het pantser van groothouden kon afleggen, omdat dit zinnetje hem het gevoel van begrip bracht. Het kwam op dat moment spontaan in mij op. Op dat ogenblik niet wetende dat dit op een huis staat niet ver van het Centraal Station in Utrecht, en een gedichtregel is van Cees Crone.
Sindsdien schiet het me regelmatig bij diverse gebeurtenissen weer door mijn hoofd. Het is een gedachte die telkens weer een prikkel uitdeelt aan mijn geest. Hoe vaak zijn we zelf achteraf verbaasd, wanneer blijkt dat we toch een heel ander idee hadden van een situatie. Dit kan zijn een Politieke gebeurtenis, een sportevenement, maar ook een beeld hebben van een gelukkig gezin, wat in werkelijkheid geheel niet zo blijkt te zijn. Een vriendin zegt, dat ze een paar dagen bij mij komt logeren. Ze was het al lang van plan, maar het was er nog niet van gekomen. We hebben drie heerlijke dagen. Trekken erop uit en praten met elkaar zoals we dat al jaren gewend zijn. Een aantal weken later belt ze me op, om te vertellen, dat ze gaat scheiden. Ze had de logeerpartij bij mij gebruikt om even afstand van de situatie thuis te nemen. Ze waren al jaren ongelukkig met elkaar. Hoe komt het dat ik altijd heb gedacht, dat het een gelukkig stel was? Weliswaar heeft ze zelf die afstand bewaard, om me er nooit iets over te vertellen, toch blijft de vraag mij bezighouden waarom ik toen niets van haar gemoedstoestand heb gemerkt! Visueel was mijn blik veelal meer gericht op de vreugde van ons samenzijn, zodat ik geen oog had voor wat haar werkelijk beroerde. Het is moeilijk voor te stellen, dat wat we zien, feitelijk het product is van onze waarneming. Velen kijken van ons naar het programma Mind F*ck. Het zijn illusies waar we naar kijken. Er worden dingen gecamoufleerd. We weten allemaal dat we bij de neus worden genomen. Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij we achteraf moeten constateren dat we zijn beetgenomen. Neem nu de protesten in de Oekraïne, ons aller bekend. De demonstranten werden betaald door de regering.

Een ietwat gecamoufleerde profielfoto wordt hier verwijderd door 50plus match. Het is mijzelf overkomen. In mijn ogen was mijn getoonde beeld duidelijk. Oké, ik kan me er iets bij voorstellen. Echter deze foto was totaal niet om te misleiden. Laten dan al die foto’s van de diverse profielen er niet zijn om ons om de tuin te leiden, ze zijn helder, duidelijk en niet gecamoufleerd. Wat zien wij dan? ……Wat willen wij zien?....... Beïnvloedt dat laatste onze brein? Houden we onszelf voor de gek? Zelf heb ik ervaren dat bij een ontmoeting het beeld dat ik voor ogen had, totaal niet klopte met de werkelijkheid. Ook niet strookte met de inhoud van het profiel. Soms was ook de foto niet juist, maar daar heb je alleen jezelf maar ook anderen mee. Ook al meen ik zo langzamerhand ervaring te hebben met het doorgronden van een profiel, het blijft lastig. Gewoon omdat hetgeen we menen te zien, ons brein denkt, dat datgene ook onze echte waarneming is.
Alles wat je ziet is anders
Niets is wat het lijkt
Je volgt je eigen waarneming
Door de wijze waarop je kijkt

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 2245 keer gelezen

beoordeeld 3.88/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl