Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
vrijdag 29 juni 2018

Gesprekken: Daten, ouderen en verleden

In ons dorp is in een ontmoetingscentrum de gelegenheid gecreëerd om de mogelijkheid te bieden om met elkaar in gesprek te komen. Als vrijwilliger zorg ik voor de koffie en thee. Het uitgangspunt is om elkaar te kunnen ontmoeten en bedoeld voor alle inwoners, maar het wordt voornamelijk bezocht door ouderen. Veelal weduwen en singles, doch ook enkele echtparen. De oudste is 94 en de jongste begin 60. Ik behoor ook zo langzamerhand tot die doelcategorie. Maar het ontbreekt mij nog totaal aan de feeling om mij hiermee verbonden te voelen. Wel vind ik het leuk om onderwerpen op tafel te leggen en hun meningen te horen, maar ook de gesprekken te sturen. Je komt er op die manier achter wat er zoal leeft en waar deze leeftijdscategorie tegen aan loopt. Wanneer ik hen vertel dat ik op een datingsite voor 50 plussers vertoef en voornemens ben om daar een partner te vinden, zijn de meningen verdeeld en de opmerkingen niet van de lucht. Zeker als ik ook nog eens uitleg wat Tinder is en je ook nog kunt Twitteren. Het is veelal onwetendheid, want hoe doe je dat dan. “Ik weet niet eens hoe dat werkt!” Als wel het waarom! “Je hebt het nu toch goed”. “Je kunt doen en laten wat je wilt”. En……”Geen kapsones meer aan mijn lijf!” Enkelen zouden wel graag een nieuwe relatie willen en zijn geïnteresseerd. Zij lopen echter tegen het feit aan, dat ze niet kunnen omgaan met de digitale mogelijkheden en hun leefwereldje wel erg klein is geworden. Het is niet zo, dat ik hier verbaasd over ben, maar vind toch wel dat de kloof wel erg groot is geworden tussen deze leeftijdscategorie en de aankomende 50-60 plussers. Van deze laatste ben ik overtuigd, dat zij voor het merendeel gebruik maken van de digitale mogelijkheden. Zowel met de smartphone, als internet. Hoewel ik ook hier mensen spreek, die niets te maken willen hebben met wat maar iets naar computers ruikt. Het is niet slim om de ontwikkelingen niet op de voet te volgen en de mogelijkheden te laten liggen. De kans bestaat dat men daardoor op latere leeftijd tegen dezelfde problemen aanloopt dan de nu oudere generatie. Bankzaken die door anderen moeten worden beheerd, maar ook jezelf de mogelijkheid onthouden je wereld te verbreden qua informatie. Je kunt nog zo tegen het gebruik van bijvoorbeeld WhatsApp zijn, maar zorg dat je op de hoogte bent. Het gebruiken ervan heb jezelf in de hand.
Ouderen hebben het graag over het verleden. Het is natuurlijk voor een heel groot deel wat ze ervaren hebben. Maar ook waar ze een mening over hebben. Het vergelijken met de huidige levensvormen. De normen en waarden zijn nu ver te zoeken is een veel aangehaalde opmerking. “Geen respect meer hebben”. “Vroeger zeiden we “U” tegen de leraar en onze ouders”. Het kan allemaal waar zijn, ik vind het eerder een interessant onderwerp, dan dat ik me ertegen wil afzetten. Vooral over het opvoeden van de kinderen in de tegenwoordige tijd hebben ze veelal een gelijkgestemde mening. Rust, Reinheid en Regelmaat zijn nu ook weer gevleugelde uitspraken. “Wat deden wij het vroeger toch beter”. Je kunt daar een mening over hebben, maar vergeet daarbij niet je ogen te openen voor de huidige periode met al zijn ontwikkelingen en vooruitgang. Ik weet haast met zekerheid te kunnen stellen, dat onze ouders ook over ons zo gedacht hebben. Zoals onze kinderen nu opvoeden en onze kleinkinderen opgevoed worden hoort bij deze tijd. Ik ben van mening, dat je daar vrede mee moet hebben en je geest moet verruimen. Vroeger was het echt niet altijd beter. En ouders zullen altijd het beste met hun kinderen voor hebben en gehad hebben. Zolang men voldoet aan de normen en waarden en dat de kinderen bijbrengt is er niets om angst te hebben voor de toekomst.
Wat ik een mooie opmerking vond was van een vrouw, al 50 jaar samen met haar partner. Dit naar aanleiding op mijn verhaal over het zoeken naar een levensgezel. Ze zei: “Wat is het toch bijzonder, dat wij elkaar ontmoet hebben.” En dat is nu juist de kern waar het omgaat. Ikzelf heb het ook ervaren mijn lief ontmoet te hebben. Nu zo’n 50 jaar geleden. Hij zat bij de Marine en was maanden van huis, maar juist in zijn verlofperiode kwamen we elkaar tegen. Het moest zo zijn. En dat is waar ik nu naar uitkijk. Noem het toeval, of een samenloop van omstandigheden. Ik blijf erin geloven, dat het zomaar weer eens kan gebeuren. Maar wat is het soms moeilijk. Berichtjes, afspraken en soms een kortdurende relatie, wat uiteindelijk toch niet de chemie oplevert, die het zou moeten zijn. Verwachting, hoop, teleurstelling. Echter het belangrijkste is, dat ik het initiatief neem om mijn doel te bereiken:
“Het bijzondere weer te mogen meemaken door het ontmoeten van een bijzonder mens voor een hele lange toekomst samen”.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 2510 keer gelezen

beoordeeld 3.42/5 (12 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl