Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 18 juni 2018

Jezelf zijn in de toekomst

Jezelf zijn in de toekomst

“We know what we are, but now not what we may be”
“We weten wel wat we zijn, maar niet wat we worden”
Shakespeare

De toekomst komt. Sowieso. Maar dat is voor ons nog geheel onbekend. Het verleden kennen we, zijn er in opgegroeid, hebben ons ontwikkeld. We hebben onze sporen achtergelaten. Door de ervaringen zijn we wijs geworden. Maar ons karakter hebben we behouden. Ja, we zullen in een relatie wat water bij de wijn hebben gedaan, concessies naar onszelf hebben moeten toestaan. Dat hoort bij het leven. Evenals zich houden aan de regels en wetten van de maatschappij waarin we leven.

In feite zijn we veel meer bezig met ons verleden, dan de toekomst. In het geval we nu een nieuwe relatie aangaan, is dit niet voor de eerste maal. We zijn niet meer jong. De intense beleving van een eerste maal iets ontdekken, uitvoeren ligt ver achter ons. Nu,na al onze geleefde jaren worden we daarin wat gezapiger, maar ook voorzichtiger. In ons huidige leven komen we beelden in gelijkwaardige situaties regelmatig tegen. Wanneer ik in het bos loop waar ik dertig jaar geleden ook liep met mijn lief, en dezelfde plaats weer passeer, ben ik weer terug waar ik toen was. Beleef ik weer de kus en de liefkozing. We keren regelmatig terug in de tijd. We zien, dat perioden zich herhalen. Ik noem maar de strijd tussen de Christenen en de Moslims tijdens de Kruistochten, nu in Syrië. De seksuele revolutie. In de Middeleeuwen waren orgies in openbare gelegenheden en baden niet van de lucht. Daarna werd het kuiser. In de jaren 60-70 de Flowerpower en nu lijkt het weer de kant op te gaan van voor de jaren 60-70. We worden weer preutser. Allemaal zijn we op de hoogte van de slavernij. In de 16 eeuw begonnen en in 1841 afgeschaft. We keuren het allen af, echter nu anno 2018 kunnen we spreken van een moderne slavernij. Kinderarbeid, gedwongen arbeid door mannen en vrouwen, zonder betaling, in steengroeves, rijstvelden en diverse andere soorten industrieën. Ons verleden is ons heden.

In het dagelijkse leven zijn we ons vaak niet zo bewust hoe dichtbij het verleden is. Het kan zomaar een herinnering oproepen door een voorwerp, een woord in een zin, liedjes, gedenkplaatjes op monumenten, een zonsondergang. Opeens zijn we weer terug in het jaar, de dag, het moment waarop we trouwden, een kind kregen, een nieuwe baan zijn begonnen. Het verleden zetelt in het heden, herhaalt zich, overrompelt je, maakt je gelukkig, of verdrietig. Het herinnert je aan alles, wat niet meer is. Een opeenstapeling van tijd.
Toekomst vullen we vaak in naar onze verwachtingen, verlangens, hopen, soms angst. Uitkijken naar een ander huis, veranderen van baan, een nieuwe relatie aangaan. Het zal allemaal invloed hebben op het leven dat je leidt, maar waar het omgaat is: Jij bent de toekomst.

Bij een nieuwe relatie ontkom je er niet aan, dat er gelijkwaardige situaties ontstaan als in het verleden. Ons leven bestaat nu eenmaal uit huisje, boompje, beestje. Hebben onze vaste rituelen, eten, opstaan, huishouden, uitgaan, enz.. Daarin zullen patronen voorkomen die we al eens hebben meegemaakt. Oude patronen die te maken kunnen hebben met een heftige ruzie, een verschil van mening, aanpassend gedrag, onderwerping. Allemaal emoties, die we niet met een nieuwe partner meer willen meemaken. Het valt niet mee om jezelf weer te vinden en dan te blijven na een verleden waarin jouw gedrag werd bepaald door omstandigheden. Maar de toekomst ben jij.

We verlangen en zien uit naar een nieuwe start met een lieve partner en willen beslist niet terugvallen in oude gewoontes. Het beter doen dan in het verleden. Net zoals wij als kinderen van onze ouders het met onze kinderen beter wilden doen. Jezelf kennen en houden van jezelf vormen tezamen de basis voor het slagen van een nieuwe relatie. Koester de herinneringen, maar verlaat de angst van het verleden.

“Forever is composed of nows”
“Voorgoed bestaat uit hedens”
Emily Dickinson

“Jij bent de toekomst”
Liefs Monique


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 2241 keer gelezen

beoordeeld 3/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl