Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 4 juni 2018

Nationale Oma en Opa Dag

Vandaag 04-06-2018
Nationale Oma en Opa Dag
Allemaal hebben we grootouders, niet allemaal zijn we Opa’s en Oma’s. Wanneer er geen kinderen zijn in een verbintenis, houdt het gewoon op. In enkele gevallen is dit een bewuste keuze en soms is men het niet gegeven om zich voort te planten. Het verdriet om het niet hebben van kinderen gaat dus nog een generatie verder. Geen kleinkinderen waarin men de voortgang van een gewenste familie kan zien. Men de kans niet gegeven wordt zich te herkennen in de doorgegeven genen. Tijdens de jonge jaren zich in een omgeving bevindend waarin iedereen kinderen kreeg, behalve jezelf. Later herhaalt het voorval zich. Vrienden worden grootouders, behalve jezelf. Voor enkelen blijft dit een pijnlijk proces, beheerst dit levenslang het leven. Toch zijn er ook kinderloze paren die hun draai daarin hebben gevonden en genieten van de kinderen en kleinkinderen van familie, en/of vrienden. Velen op deze site zijn, naarmate de leeftijd vordert, zelf al oma en opa van een kleinkind, of een aantal kleinkinderen. Maar ook in samengestelde gezinnen kan het gebeuren, dat men al oma of opa is, maar nog thuiswonende kinderen heeft in de puberleeftijd. Ouders van adoptiekinderen kunnen ook grootouders worden. Weliswaar zijn het geen kinderen met eigen genen, maar men kan wel de genen in hen herkennen van de kindskinderen.
Vorsten van Dynastieën, waren afhankelijk van opvolgers om het voortbestaan van hun Rijk te kunnen waarborgen. In het Europa van eeuwen terug ging het vaak om erfopvolgers in de mannelijke lijn en het eerste geboorterecht. Vorsten waren van adellijke afkomst en behoorden tot een “Huis”. Om bij Nederland te blijven, we kennen allemaal het “Huis van Oranje-Nassau”. Ons land kent een monarchie en heeft een erfelijk koningschap, echter het maakt niet uit, of de eerstgeborene nu van het mannelijk, of het vrouwelijk geslacht is. We hebben nog allemaal de beelden op ons netvlies staan van (toen) Koningin Juliana en Prins Bernard, staand op het bordes als ouders, met hun kinderen, maar ook als Grootouders van hun kleinkinderen. Ook Prinses Beatrix en Prins Claus hebben voor voldoende nalatenschap gezorgd. Als Oma zien we Prinses Beatrix vaak genieten van haar kleinkinderen. Door hun afkomst en positie is het voor de bevolking een bijzondere Familie, maar toch ook weer een gewone Familie, waarin de grootouders ook meeleven en genieten van hun kleinkinderen.
Zelf heb ik bijzondere en liefdevolle herinneringen aan mijn Opoe en Opa, ja zo noemden wij dat in het Oosten van het land. Mijn ouders zijn getrouwd in 1947. Kort na de oorlog was er niet voldoende woonruimte. Ze woonden op de bovenverdieping van de woning van mijn moeders ouders. Tot mijn 7e jaar heb ik daar gewoond en mijn grootouders dus van dichtbij meegemaakt. In die periode hadden ze tevens de zorg voor een neefje van mij. De zus van mijn moeder (hun dochter) was bij de bevalling overleden en dat kindje werd door de vader aan hen toevertrouwd. Tot zijn 9e jaar heeft hij bij hen gewoond. Hij was twee jaar ouder dan mij, maar we groeiden samen op en het voelde als een broer. De band met mijn grootouders was groot. Later als Puber kwam ik graag bij hen om over vragen, of belevenissen, welke ik liever niet met mijn ouders besprak, met hen van gedachten te wisselen. Bij mijn Oma voelde ik de liefde die ze voor me had en mijn Opa was een wijs man.
Nu ikzelf in het rijke bezit ben van kleinkinderen kan ik de inzet, maar vooral de ontvangen liefde van mijn Oma en Opa des temeer waarderen. Zoals zij er altijd voor mij waren, probeer ik er nu voor mijn kleinkinderen te zijn. Ook al wonen ze allemaal op afstand, die band is heel vertrouwd en hecht. De huidige communicatiemiddelen zijn daarbij wel erg behulpzaam, maar zijn geen vervanging voor het gevoel van “houden van” dat je ze geeft. Bij mijn oudste kleinkinderen, inmiddels ook Pubers, ervaar ik in gesprekken met hen dezelfde vraagstukken, als waar voor ik bij mijn Oma en Opa terecht kon. De geschiedenis herhaalt zich. Ook al leven we nu in een digitaal tijdperk, is er veel ontwikkeld sinds mijn kinderjaren, de levensvraagstukken en gevoelens van grootouders t.o.v. kleinkinderen en andersom, zijn niet veranderd.
Monique


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 2276 keer gelezen

beoordeeld 2.67/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl