Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 22 december 2018

Eenzaamheid....enkel met Kerst?


Deze laatste dagen voor de Kerstdagen wordt er op op TV, radio en media veel gesproken over het onderwerp eenzaamheid. Eenzaamheid doet zich natuurlijk niet enkel tijdens de Kerstdagen voor. Echter het is actueel omdat Kerst vieren nu eenmaal voorgesteld wordt als een familiegebeurtenis. We kennen allemaal de overvloedige reclame van grote families aan een welgevulde tafel. Grootouders, kinderen en kleinkinderen. Vredige taferelen met sfeervolle aankleding en verlichting. Vaak wordt eenzaamheid voorgesteld als zou het vooral en enkel ouderen betreffen. Maar ook onder jongeren heerst eenzaamheid.
We krijgen dan beelden voorgeschoteld van alleenstaande ouderen welke zonder familie en vrienden alleen deze dagen doorbrengen. Doch er zijn ook ouderen welke zich niet eenzaam voelen. Eenzaamheid zit hem niet door het alleen zijn, het wel hebben van fijne familieleden, veel contacten. Eenzaam voelen zit in jezelf. En dan kunnen we nu allemaal wel zo hard roepen, dat we daar iets aan moeten doen, eens een bezoekje brengen, een bloemetje meebrengen, uitnodigen voor een gezellige middag… Wanneer wij niet kunnen doordringen tot die kern van die gevoelens bij iemand, zullen wij allen, met alle aandacht die wij ook willen geven, die eenzaamheid niet kunnen oplossen. Het is vaak het missen van de intieme liefde, de aandacht missen van de persoon die het dichtst bij stond en waarvan werd gehouden. Ik wil hierbij absoluut niet zeggen, dat we er niets aan moeten doen, maar probeer wat dieper in een gesprek door te dringen wat men bezighoudt. Echte interesse tonen, luisteren, maar ook horen wat er gezegd wordt in het verhaal dat in het hart verborgen ligt.
Wat ik mis onder de beelden welke eenzaamheid zouden moeten inhouden, is de eenzaamheid onder jongeren. Bij naslag over dit onderwerp kwam ik een opiniepeiling tegen van 1 vandaag. Uit die peiling blijkt dat jongeren (16-34 jaar) zich vaker eenzaam voelen dan 55 plussers. Als reden wordt vaak genoemd: psychische problemen, geen goed zelfbeeld hebben, drukke studie, veranderen van baan, veranderen van studie, ver weg verblijven van familie en vrienden, geen liefdespartner hebben, sociaal onhandig zijn in het onderhouden van contacten.
Uit een ander onderzoek blijkt dat als gevolg van eenzaamheid, zij psychische problemen ontwikkelen, zoals depressies, een laag zelfbeeld en slaapproblemen. Ook raken ze sneller verslaafd aan alcohol en geestverruimende middelen. Dat dit laatste ook maatschappelijke gevolgen heeft, is niet verwonderlijk. Inmiddels in het rijke bezit van prachtige kleinkinderen die nu leven in een maatschappij, waarbij door jeugdigen erin gehandeld wordt en al die middelen zo makkelijk te verkrijgen zijn, maak ik me soms zorgen. Niet enkel om mijn kleinkinderen, maar om al die jongeren welke in een positie verkeren waardoor ze gevoeliger zijn om hieraan geen weerstand te kunnen bieden.

Omdat dit me bezighoudt, onderstaand gedicht.

Een engel op zoek naar de “Hemel”

Daar liep ze in de mooi verlichte straten
het licht van Kerst niet aan haar besteed
Het verhaal erachter ver van haar beleving.
Niet zoekend naar warme chocomel, eten,
of naar een plek, om zich te warmen.
Ongeïnteresseerd in haar omgeving

Nee, ze was op weg naar de Hemel, 15 jaar, niet ouder
op zoek naar die dealer, ergens in een verlaten kot,
ze werd aangespoord door het duveltje op haar schouder.
Steeds maar weer op zoek naar dat shot,
een kille naald, die haar verlichting moest geven
zodat ze verkleumd tot op het bot, in die stille nacht
de warmte van het licht en het in de Hemel zijn weer kon beleven

Voor even was dat duveltje op haar schouder verdwenen
Het tovermiddel van de duivel had zijn werk gedaan
De Hemelpoort wijdwagen open, daar stond dat mensenkind
en begroette haar enige vrind. De klokken beierden en riepen:
“Komt allen tesamen”. Maar de weg terug naar de aarde duurde nog even.
Hier was ze bij haar beste vriend. Alles is zo mooi.
Ach, het leven duurt maar even

Daar liep ze dan in de feestelijk verlichte straten
Een koor van het Leger des Heils zingt: “Stille Nacht, Heilige Nacht”.
De euforie verdwenen. Weer terug in het harde heden.
Een heilsoldate neemt het Engelenkind bij de hand, gaat zich over haar ontfermen
vertelt over het wonder van de geboorte van het Jezuskind, zo’n 2000 jaar geleden
en dat er altijd een engeltje op haar schouder is om haar te beschermen,

Daar stond ze dan in die sfeerrijke verlichte straat
met in haar hand een beker warme chocomel, koek en een kaars
en het verhaal dat de Heer altijd bij je is en je nooit verlaat
Op deze wijze les zat ze niet te wachten en lapte het aan haar laars
Ze kon zichzelf wel redden, wel haar eigen richting volbrengen
in opnieuw die zoektocht naar dat grote wonder,
naar dat middel dat haar in de “Hemel” zou brengen.

De afloop van dit verhaal laat zich raden,
Ik kan alleen maar gissen.
En nee, ik wil me niet vergissen:
Wonderen bestaan.

“Eenzaamheid is een gevangeniscel die alleen kan worden geopend vanuit de binnenkant.”
Alfredo Lamont

Vanaf deze plaats wens ik alle lezers, een liefdevol, zorgeloos, maar vooral vredig Kerstfeest toe.

Liefs Monique


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 1009 keer gelezen

beoordeeld 3.88/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl