Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 28 februari 2019

Bridge

Sinds September vorig jaar ben ik met een aantal medeleerlingen begonnen het spel Bridge onder de knie te krijgen. Een cursus die ons alle regeltjes, behendigheden, afspraken, maar vooral de biedingen behorende bij dit spel bij zal dienen bij te brengen. Het is geen gemakkelijk spel, en nu druk ik het nog maar eenvoudig uit. Het is ongelooflijk ingewikkeld, met oneindig veel variaties. Er zit heel veel in, wanneer je dit denkspel volledig beheerst. Daar ben ik van overtuigd, echter ik denk dat ik dicht bij de honderd ben, eer ik volledig van enig speelplezier zal kunnen gaan genieten. Daar komt bij, nu ik wat ouder ben, er toch een beetje de klad in is gekomen om op een gemakkelijke manier leerstof tot mij nemen. Ik moet er nu echt voor gaan studeren en dan nog…..ben ik het al weer vergeten. En aan moeten studeren heb ik altijd een broertje dood gehad, zeker nu ik eigenlijk niets meer moet. Maar ik kan er nu over mee praten en weet wat de uitdrukking “5 kaart hoog”, contract halen en conventies betekenen.

Zoals vroeger bepaalde sporten en spelen werden bestempeld als spel voor de elite en ik het nu ook nog wel links en rechts te horen krijg, wil ik dat in de tegenwoordige tijd toch wel ontkrachten. Heel vroeger werd het voornamelijk gespeeld door de adel, maar dat is nu al lang niet meer zo. Wat ik wel opmerk, is dat in de volksmond men nog steeds vindt, dat toch een “speciaal” soort mensen dat spel spelen, maar we zijn al lang niet meer van adel. Wereldwijd spelen miljoenen mensen bridge. Ja, je hebt er een bepaalde intelligentie voor nodig, echter dat is het niet alleen. Je moet er gevoel en heel belangrijk, interesse en plezier in hebben.

Over het algemeen hebben bridgers vaste partners, die vaak tientallen jaren samen spelen. Het lijkt bijna op een relatie, want een goed bridgepaar vertrouwt en begrijpt elkaar. Dat is ook nodig om effectief te communiceren om tot een juist afspelen van het contract te komen en in het afspel de meeste slagen te behalen en natuurlijk dan het hoogste puntental te bereiken.

Net als het in een relatie tussen partners niet altijd alles op rolletjes verloopt, gaat het bij deze partners ook nog wel eens mis. Tenminste, dat is hetgeen ik nu verneem sinds ik bij dit wereldje betrokken ben. Partners gaan uit elkaar wanneer de ander wat sneller groeit in het niveau, men krijgt onenigheid om niet behaalde slagen, of punten. Of men vindt elkaar niet meer aardig en neemt afscheid, om een andere partner te zoeken. Ook echtparen welke trouw aan het samenspel begonnen zijn, komen tot de conclusie, dat het samen spelen toch wat verwikkelingen oplevert. Bovendien nemen ze hun onvrede over het vermeende slechte spel van echtgenoot(te) mee naar huis. Wat weer niet zo bevorderlijk is voor hun echtelijke relatie. Ieder apart gaat dan verder met een andere speelgenoot. Lastig is het om dan weer iemand te vinden die bij je past, op hetzelfde niveau speelt en waar je het uiteraard ook goed mee moet kunnen vinden. Natuurlijk is het uit den boze om een speler die bij iemand anders hoort te “stelen”, of te verleiden, omdat je daar wel potentie in ziet om jouw presteren aan te vullen.

Allemaal bijkomende perikelen, ook doorgaans wel oplosbaar, maar heb er toch een iets andere kijk op gekregen sinds ik wat ins en outs van de bridgeclub ter ore ben gekomen. Het gaat vooral om prestige, hoger in de rangorde te komen, dat begrijp ik ook wel, iedereen wil graag winnen. En dat kan dan alleen maar met een partner die op het zelfde niveau zit, dan jij. Je kunt het nu eenmaal niet alleen.

Voorlopig moet ik het nog onder de knie krijgen, eventueel daarna spelen voor mijn plezier en blij zijn met mijn behaalde contracten en slagen. En die partner……ja, dat kan nog wel eens lastig worden…..

Liefs, Monique

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 1144 keer gelezen

beoordeeld 3.25/5 (4 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl