Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 9 februari 2019

De bloggende Visser van Ma Yuan

onder wolken vogels varen

onder golven vliegen vissen

maar daartussen rust de visser

 

golven worden hoge wolken

wolken worden hoge golven

maar intussen rust de visser

Een visser zit rustig in zijn bootje te hengelen, vogels en vissen boven en onder hem gaan heen en weer: de tijd gaat verder, de tijd in beweging. Het gedicht wordt in de tweede alinea dynamisch; er gebeurt nogal wat en dat in één gedicht. Transitie van tijd, turbulentie ontstaat en temperament is daar. Vuur, water en lucht in beweging.

Varen, vliegen, onrust, rust, afwachten en reflectie. Schijnbare tegenstellingen (vogels varen, vliegen vissen), eigenlijk irreëel, worden toch een eenduidig zinnebeeld. Het gedicht zelf gaat heen en weer tussen illusie en echtheid. Het stormt, het golft; het is dromen en wakker zijn, springt van boven naar beneden, het beweegt heftig zelfs en komt tot rust. Intussen rust de visser, de jager, de blogger?

Er wordt gezocht naar wellicht die Ziel. We kunnen alle straten doorwandelen, hoge wolken vliegen, hoge golven varen, maar de grenzen van onze ziel niet vinden, zulke diepe gronden heeft die intieme Ziel. Vinden we die gronden dan vinden we oneindigheid; we stoppen met willen weten. We vissen naar en in onze Ziel in diepe wateren. We denken maar door over de poëzie van de straat.

In blogs en reacties erop wordt vaak gesproken over vissers en hun hengelgedrag, zelden of nooit lees je over de vissen die in diepe wateren wellicht wat ongrijpbaar en onberekenbaar zijn of over vogels die het geluk in hoge luchten zien. De hemel is volgens mij gewoon op aarde, maar de mensen lijken het steeds maar niet te zien. Hoe geduldig is die visser uit Nijmegen!

Uit: De Visser van Ma Yuan (Lucebert 1953)


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door DenDonck - 1011 keer gelezen

beoordeeld 2/5 (4 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl