Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 2 mei 2019

Melancholie

 

Melancholie of weemoed kenmerkt zich door een verdrietige kijk op het verleden of een onvervuld verlangen. (ontleend aan Wikipedia)

Als ik bezig ben wat foto’s op Google drive te zetten, klik ik ook op wat bestanden die ik al een tijdje niet meer heb gezien. De foto dateert van 21 mei 2009 zie ik in de linker bovenhoek en over een paar weekjes zal het ook alweer 10 jaar geleden zijn dat ik deze maakte. Je had me destijds zojuist geleerd hoe ik een fatsoenlijke foto moest maken met jouw smartphone en als ik nu naar het resultaat kijk, waren de lessen in ieder niet verspild. Je staat op een wit houten bruggetje met je rug naar mij toe. Je bruine haar is los en ook nu kan ik het niet donkerblond noemen zoals jij wilt. Het is pas geknipt maar zeker nog een meter lang. Ik zie mannen en vrouwen altijd naar je haar kijken als het los hangt en dat levert een combinatie op van trots en jaloezie. Je kijkt over je schouder naar mij, waarschijnlijk om te controleren of ik het wel goed doe. De foto is scherp genoeg om het blauw van je ogen te tonen en er speelt een wetend lachje om je lippen. Uiteraard besef je dat ik je mooi vindt en van je hou. In het water weerspiegelt het landhuis in Limburg waar we een paar dagen een kamer hebben.

De dagen in Limburg vliegen voorbij zoals dat altijd lijkt te gebeuren als we samen zijn. Er is geen droefheid op dat moment en zijn geen zorgen over de toekomst. Er is een prachtig park rond het landhuis waar we hand in hand ronddwalen. Een bijzonder moment omdat we buiten meestal geen affectie tonen op deze manier. Inmiddels hebben waarschijnlijk duizenden mensen ons al wel samen gezien en beseft dat we ‘iets’ hebben. Maar jij wil voorkomen dat het bekend wordt in jouw ‘omgeving’. Voor hen blijf ik een ‘geheim’ en dat zal ooit nooit veranderen. Als de vakantie weer voorbij is, breng jij me naar het station. Als we afscheid nemen, geef ik je mijn reserve huissleutel die ik speciaal voor dat moment heb meegenomen. Het is een symbool dat je meteen zal begrijpen. Als jij iets wilt zeggen wordt het overstemd door de claxon van een bus. Ik kijk geërgerd achterom en vraag je het te herhalen. Maar de claxon lijkt steeds luider te worden. Ineens besef ik dat je in de haast bij een bushalte bent gestopt en dat de chauffeur dat probeert duidelijk te maken. Ik geef je een aai over je wang en schreeuw dat je daar weg moet. Later lachen we om dat moment en praten we over de sleutel. Overigens zal je de sleutel nooit gebruiken en omdat ik je ken, weet ik dat die ook vandaag nog in je juwelenkistje zit.

Natuurlijk zijn er momenten van melancholie vanwege een relatie die veel mooie momenten kende en waarbij ik van iemand hield op een manier die ik nog niet eerder had meegemaakt. De meeste mannen en vrouwen die hier staan ingeschreven zullen dat ook hebben meegemaakt, ongeacht de wijze waarop een relatie is beëindigd. Momenten van melancholie duiden behalve op een verdrietige kijk op het verleden wellicht ook op een periode van vervlogen geluk zonder van een onvervuld verlangen te hoeven spreken. De melancholie past misschien ook bij de leeftijd die inmiddels iedereen hier heeft bereikt, waardoor we toch moeten accepteren dat we in derde en laatste deel van ons leven bezig zijn. De gevoelens zijn beslist niet minder heftig dan wellicht 40, 30, 20, of 10 jaar geleden. En sommige verlangens zullen nooit meer opnieuw vervuld kunnen worden. Wat wel zal gelden ongeacht de leeftijd die we mogen bereken is dat liefde altijd een troost zal blijven. Is dat geen goede reden om er hier naar te zoeken?


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Realist - 1021 keer gelezen

beoordeeld 3/5 (6 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl