Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 2 juni 2019

Ben ik een olifant?

In Botswana, een land in het zuiden van Afrika, leven nu 130.000 olifanten: één olifant op elke achttien inwoners. Botswana heeft de grootste olifantenpopulatie in de wereld. Omdat de dieren schade veroorzaken aan de oogst, worden ze door boeren gezien als een plaag. De regering van dit land wil het jachtverbod, dat geldt opheffen omdat de boeren veel schade aan hun gewassen hebben door deze dieren.
Een olifant heeft weinig natuurlijke vijanden. De mens is zijn enige potentiele bedreiging, een leeuw of een krokodil kan proberen een jonge olifant te pakken te nemen, maar daar houdt het ook mee op.

Eigenlijk is een olifant een heel interessant dier. Het is een planteneter, andere dieren hebben evenals de mens als ze niet in zijn / haar nabijheid komen weinig gevaar te duchten van de dikhuiden. Ze zijn ook heel sociaal, een kuddedier, hoewel er mannetjesolifanten zijn, die, omdat ze geen hoofd van een kudde werden zich solitair opstellen. Alleengaande olifanten dus. Vrouwtjesolifanten leven vrijwel zonder uitzondering met hun jongen in een kudde.

Niet zo lang geleden bezocht ik in kasteel Groeneveld in Baarn een tentoonstelling over de Fabeltjeskrant. Ik herinner me enkele regels uit het openingsliedje van dit programma:
“En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant? Ja, ja, uit de Fabeltjeskrant
Want daarin staat precies vermeld hoe het met de dieren is gesteld ….
Want dieren zijn precies als mensen
Met dezelfde mensen wensen En dezelfde mensen streken”.

Ik waag het mensen te vergelijken met olifanten. Wat tetteren sommige mensen net als deze dieren, vaak oorverdovend. De mannetjes olifant maakt veel kabaal, misschien om anderen af te schrikken maar ook om te laten zien, waar hij staat in de hiërarchie van de kudde. In een groep laten ook sommige mensen veel te veel van zich horen, anderen komen niet aan bod. De een is nu eenmaal beter dan de ander van de tongriem gesneden. Hij / zij kan goed verbaal communiceren; maar er zijn ook andere mensen die graag wat willen vertellen. Die hebben nog geen half woord gesproken, of ze worden meteen overruled door die welbespraakte figuren. In een date kom je dat ook tegen. Een van tweeën heeft het hoogste woord, de ander komt nauwelijks aan bod. En dan klaagt degene met het hoogste woord nog dat hij / zij weinig reacties ontvangt…. Zoiets van “Wat een stille. Daar zit niets in…”

Het gewicht en formaat van olifanten maken, dat je niet om ze heen kunt Sommige mensen – ook bij een date – zijn zo prominent aanwezig dat er voor een ander geen ruimte is. Deze mensen zijn net als olifanten, ze lopen zonder uit te kijken door de porseleinkast. Ze lopen niet met je op, of om je heen maar over je heen. Zelfs een lichtgewicht olifant kan veel schade aanrichten…

Bij het daten is het vaak nodig, dat je een olifantshuid hebt. Als je iemand benadert krijg je regelmatig een weinig zeggend standaard afbericht. Of je krijgt na een of twee ontmoetingen een mailtje dat er geen vervolg komt. Volgens mij hebben ook olifanten gevoelens. Soms wenste ik in die situaties dat ik een olifant was. Na een tijdje krijg je anders gezegd eelt op je ziel.

Ik hoop, dat er in Botswana een andere oplossing wordt gevonden voor het olifantenprobleem in plaats van het voorstel ze af te schieten. Het zijn prachtige dieren. Tegelijk hoop ik, dat we enerzijds ons niet als olifanten gedragen tijdens een date en dat we geen olifantshuid hoeven aan te kweken. Maar dat ligt niet alleen aan ons zelf…

Toen kwam er een olifant met een grote snuit, en die blies dit verhaaltje uit.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 1086 keer gelezen

beoordeeld 1.63/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl