Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 1 juni 2019

Ik zorg wel voor je

Zaterdag, 1 juni 2019

 

 

Henk Kamp, voorzitter van de branchevereniging verpleging en thuiszorg zegt in een interview in Trouw dat de zorg voor ouderen de komende 20 jaar volledig anders moet. De huidige situatie is onhoudbaar en onbetaalbaar en iedereen zal daar rekening mee moeten houden.
‘Maakt niks uit, ik zorg wel voor jou’. Dar verzeker je me terwijl je haastig op weg gaat om een ander te verzorgen vandaag. Ik glimlach om je antwoord, maar blijf er wel over piekeren.Het is geen prettige gedachte om afhankelijk te zijn van zorg en zeker niet als dat een schaars artikel gaat worden. Worden ouderen die geen kinderen hebben, die een deel van de zorg kunnen overnemen, de ‘paria’s’ van de komende decennia?

Als ik op Hemelvaartsdag op het terrasje kom waar we afgesproken heb, zie ik dat ik eerder ben dan jij. Ik zoek een tafeltje in de zon en bestel alvast twee drankjes. Ietwat weifelend zet het meisje in de bediening beide drankjes voor me neer. Ik besluit haar niet te plagen en het duurt ook niet lang voordat jij je komt melden. Via allerlei omwegen komen we tijdens de maaltijd op een bepaald moment te praten over het runnen van een B&B in Frankrijk. We fantaseren er een beetje op los hoe ons kasteeltje er dan uit zou moeten zien. Weer terug in de realiteit beseffen we dat het best een behoorlijke klus is om iets dergelijks goed bij te houden. Ik herinner me een foto die kennissen, op vakantie op Kreta, onlangs stuurden. Een oude vrouw (minstens 80) is overdag in slaap gevallen achter het het kraampje waar ze ijsjes, frisdrank en lolly’s moet verkopen. Pas als het te laat is, beseffen ze dat ze best wat geld hadden kunnen achterlaten om de dag van de oude dame een beetje op te fleuren. Ondanks wat gemopper af en toe besluiten we dat wij best blij zijn met de situatie voor senioren in Nederland. Althans voordat Kamp zijn mond opendeed.

Tot in de jaren 60 in de vorige eeuw was er nauwelijks sprake van bejaardenzorg. Wie geen kinderen had die voor hem of haar konden of wilden zorgen, was vaak eenzaam, arm en zelfs verwaarloosd. Met de komst van de welvaart kwamen de bejaardentehuizen. Mensen schreven zich op 65-jarige leeftijd vaak al in op 5 instellingen of meer om maar een plaatsje te krijgen. Het roer ging 20 jaar later alweer om. Het was te duur en ouderen moesten maar zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, eventueel met thuiszorg. Tijdens een recente enquete onder senioren boven de 75 gaf een ruime meerderheid van de ondervraagde alleenstaanden aan dat ze het zelfstandig wonen best zouden willen inruilen voor een soort bejaardentehuis ‘oude stijl’ als de voorzieningen daar maar in orde zouden zijn. Wat zullen ze vandaag denken als ze de woorden van Kamp lezen of horen?

Het wordt tijd voor mij om de trein naar huis te nemen. Maar door een omweg te nemen kunnen we nog wat te genieten van de lente in een mooi aangelegde parkje door de gemeente. We zien een elektrische rolstoel voor twee personen en ik hou me in om daar geen ongepast grapje over te maken. ‘Wat is het toch fijn om jong te zijn’ zeg ik tegen je. Het is niet de eerste keer deze avond dat je me uitlacht.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Realist - 1173 keer gelezen

beoordeeld 3.5/5 (6 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl