Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 24 juni 2019

Wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje?

 

Verjaardagsvisites vormen vaak een aanleiding om een stevige boom op te zetten. In die gesprekken komen sommige onderwerpen heel frequent aan bod. Andere onderwerpen zijn altijd taboe of het hangt af van de aanwezigen, of ze al dan niet aangesneden worden.
In zo’n gezelschap verkeert niet iedereen in dezelfde situatie. Door te pronken met jouw geweldige huis, de positie van je kinderen of met andere verworvenheden steek je de anderen de ogen uit. 

Geld is iets, waarover Nederlanders zich niet zo gauw in gezelschap over uitlaten. Dat is privé, je moet nooit aan de grote klok hangen wat je verdient en zeker niet of je op je bankrekening in de min staat. Ongewild moet je regelmatig toch met de billen bloot. Als je een huis wilt kopen, als je een lening wilt aangaan moet je aantonen, dat de kredietverstrekker voldoende zicht heeft op het nakomen van jouw financiële verplichtingen. Maar ook als het niet zo goed gaat, als je voor een uitkering bij je gemeente moet aankloppen.
Het speelt ook in de familiekring. Hoe vaak hoor je niet, dat het beter is om met de warme hand te geven aan jouw kinderen. Voorbeelden hiervan zal ik niet aanhalen, omdat iedereen het uit eigen ervaring wel weet. Het is natuurlijk altijd fijn als je jouw eigen kinderen uit de brand kunt helpen. Zolang je je hier niet toe verplicht voelt is het verder prima.

Bij het daten en in een nieuwe relatie speelt geld zeker ook een rol. Wanneer je afspreekt en ergens wat gaat drinken met elkaar komt de over uiteindelijk langs met de rekening. Ik doe daar nooit moeilijk over. Die paar euro betaal ik gewoon. Iets anders is het als je na de date met elkaar besluit uit eten te gaan. Dat tikt wat meer aan. Dan is het dilemma: Wie betaalt de rekening?? Ik heb ontdekt, dat er na een eerste date, die uitsluitend uit samen wat drinken bestaat, niet zo gauw een tweede afspraak volgt, als (in mijn geval) de dame er pertinent op staat de kosten te delen. Heel begrijpelijk, dan houd je geen schuldgevoel er aan over en dan voel je je niet verplicht om nog eens af te spreken. Ooit kwam een dame er tijdens de wandeling terug naar het station kennelijk achter, dat het bij die keer zou blijven, ze vroeg bij het afscheid mijn rekeningnummer om de helft over te maken. Nadat ik de centjes ontvangen had mailde ze mij, dat ze geen tweede afspraak wilde.

Aan de andere kant heb ik van dames gehoord, dat het niet altijd zo soepel verloopt. De gesprekspartner heeft zijn portemonnee vergeten, of hij berekent tot op de cent nauwkeurig de helft van de nota maar hij had wel duurdere drankjes geconsumeerd. Heel erg is het als de date dan aan de ober om het bonnetje vraagt, zodat hij het bij de baas kan declareren.

Geld is een splijtzwam in kleinere gezelschappen, in relaties maar ook in het groot. De meeste arbeidsconflicten gaan over geld. En kijk eens naar de misdaad! Wat wordt er veel gemoord om geld, berovingen, chantage. Een Engels spreekwoord luidt: Money is the root of all evil. Geld is de wortel van al het kwaad. Uit de alternatieve hoek zijn ooit ideetjes geopperd over een maatschappij zonder geld, die hebben nooit geleid tot een realisatie van zo’n economisch bestel. Zouden we zo’n maatschappij willen??

Zoete lieve Gerritje ging naar Den Bosch toe, om wat te drinken, dat werd brandewijn met suiker. Tja, en toen kwam de vraag: Wie zal dat betalen? Ik verklap het niet, het antwoord kun je vinden op Wikipedia.. Ga anders maar een keer naar Den Bosch… Vinden jullie niet dat dit erg veel lijkt op het huidige datinggebeuren? Zo zie je, er is niets nieuws onder de zon.

Als we in de geschiedenis teruggaan zien we dat je in de oudheid zelfs na je dood nog moest (laten) dokken. De oude Grieken geloofden, dat je na je dood de Styx, een mythische rivier moest oversteken. Door de veerman Charon werden ze met een veerboot naar het aan de overkant liggende dodenrijk gebracht.. Hij werd voorgesteld als een oude man, lijdend onder de taak die hij tot in de eeuwigheid vervult. Vanwege het geloof dat de overtocht over de Styx niet kosteloos was, werd bij de overleden Grieken een muntje, een obool onder de tong gelegd.
Deze blog stond al enige tijd in de steigers.. Een andere blogger heeft hier ook haar eigen ervaringen over gedeeld. Een en ander is geen afgesproken werk!


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 1249 keer gelezen

beoordeeld 2.4/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl