Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 11 juli 2019

Het orkest van je leven

Het spreekwoord “Van het concert van het leven heeft niemand een programma” is hard maar klaar helder; je weet niet van tevoren hoe je leven verloopt, hoe oud je wordt, of je een goede baan krijgt, welke relatie je krijgt. Maar wat we ons niet altijd realiseren, dat we weliswaar niet vooraf ons levensconcert op een programmablad beschikbaar hebben, maar wel gaandeweg zien, hoe de samenstelling is van het orkest, dat het concert van ons leven uitvoert. Die samenstelling van het orkest, ja zelfs het soort orkest verandert tijdens ons leven. Daarom is ieders concert van het leven is uniek.

De meeste orkesten hebben ook een persoon, die de leiding heeft, de dirigent of bij fanfares en dweilorkesten diegene, die voorop loopt. Velen hebben in hun leven ook zo’n leider, of ze accepteren juist geen leiding (Ikke zelf doen!). Een orkest zonder leiding kan ook muziek doen, maar oh wee, als de instrumentalisten niet samenwerken wordt het een kakafonie.
Die dirigent is vaak een natuurlijk persoon, en in het begin van je leven zijn het er twee: Je vader en je moeder. Naderhand kan je partner die plaats innemen, anderen vertrouwen voor de leiding van hun leven op een geestelijk leider, en vervolgens op een hogere Macht, op God.

Iemand met een leven, dat vergelijkbaar is met een symfonieorkest met volledige bezetting, is het standaard type mens. Zijn of haar leven verloopt volgens het geijkte patroon: Naar school, een baan, Met 18 jaar verliefd, (vroeger nog een verloving), daarna trouwen, een groot gezin, dus kinderen krijgen, oma of opa worden. Een gevuld leven, er is niet mis mee, een rolmodel voor de samenleving. Maar als de partner wegvalt, is er een groot gat in je orkest, het duurt lang voordat nieuwe instrumentalisten gewend zijn aan de instrumenten, die er al waren..

Velen missen enkele aspecten van het symfonieorkest in hun leven, die vergelijk ik met een kamerorkest. Ze hebben zich gericht op een bijzondere opleiding, en op een wereldreis als backpacker. Terug in eigen land startten zij een carrière, en de eerste jaren was daarin geen plaats voor een gezinnetje. Ze veranderden vaak van baan (goed voor hun cv). Er waren verschillende partners, maar nooit voor langer dan een paar jaar. Het zijn interessante mensen, ze worden bewonderd om hun veelzijdigheid.

Het fanfareorkest is een geheel ander karakter. Het lijkt een beetje op het kamerorkest, het zijn mensen die heel graag van zich willen laten horen en daarom alles doen om de aandacht op zich te vestigen. Een of twee grote trommels, trompetten voor het geluid en liefst een paar aantrekkelijke dames in korte rokjes zodat de toeschouwers (mannen) de moeite nemen om langs de kant te staan als de fanfare langs komt. De fanfare vraagt om aandacht en krijgt die ook, geheel gratis. Bij nadere beschouwing zijn het soms blaaskaken..

Het harmonieorkest oftewel blaasorkest lijkt een beetje op de fanfare. Met dit verschil dat het doorgaans in een afgesloten ruimte optreedt. Je moet er moeite voor doen om ze aan te horen, net als bij een symfonieorkest moet je kaartjes kopen.

Dansorkesten zijn er tegenwoordig niet veel meer. Het is een orkest dat niet zozeer muziek maakt om naar te luisteren maar om op te bewegen. Het dansorkest is vaak ingekrompen tot een viertal musici op een podium, het speelt leuke muziek en de beentjes gaan van de vloer. Iedereen heeft in zijn leven wel eens behoefte om lekker uit z’n bol te gaan. Dan moet je een dansorkest opzoeken.

Een van de meest verguisde orkesten is het dweilorkest. Het lijkt op een fanfare, maar wat ziet het er uit! Geen kortgerokte dames, geen hard klinkende blaasinstrumenten, de enige overeenkomst is het spelen van muziek onder het lopen. Het is geen hoogdravende muziek, geen symfonie van Mozart of Beethoven, wel lekkere meezingers.

Wie herkent zich in een van deze orkesten? In elk orkest zit wel een aspect dat ik zie in mijn leven. Muziek helpt mij om me op te tillen als er onprettige dingen zijn gebeurd. Muziek uit de oude doos vervult mijn behoefte aan nostalgie. Heeft u uw lievelingsconcert al kunnen realiseren??


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 1038 keer gelezen

beoordeeld 1/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl