Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 11 juli 2019

Tederheid

De tijd waarin wij leven vraagt meer dan ooit, in mijn optiek, om tederheid, het in mildheid omzien naar elkaar.Hoewel ook veel positiefs te melden is, zoals onder de jeugd en vrijwilligerswerk, is er toenemende onverschilligheid, je hoeft maar te kijken wat er op straat soms gebeurt. Tederheid, in de betekenis van mededogen, vormt een tegenwicht.

Vaak wordt bij tederheid gedacht aan hoe we omgaan met  pasgeborenen en kleine kinderen, maar ook volwassenen bloeien op bij het ontvangen van bv een teder gebaar. Zijn wij eigenlijk niet in ons volwassen lichaam nog dat kind? Dat geldt helemaal wanneer we in onze vroege jeugd emotioneel te kort zijn gekomen. Ik heb die ervaring helaas zelf...dan kan tederheid, in zijn verschillende vormen verzachtend zijn en helend, een troost voor de ziel. Ik kan vertederd raken als ik een opgroeiende puber zie, met zijn slungelige armen en benen onhandig in zijn lichaam zittend, of een volwassen grote man die kwetsbaarheid uitstraalt, ongeacht zijn postuur.

Tederheid is voor mij een essentieel onderdeel van een fijne vrijpartij, iets wat ik helaas al een tijd niet meer heb meegemaakt. Ik wil echt de tederheid door de hartstocht heen voelen stromen !! Hartstocht is mooi en machtig...tederheid is prachtig ! Ik vind hartstocht per definitie iets waardoor ik me levend voel, libido is niet alleen seksueel, het is een levensdrift...

Als jonge vrouw van 24 kocht ik "De tederheid" van  filosoof Ton Lemaire. HIj zegt :"Tederheid is het tegenovergestelde van de passie; zij groeit uit het besef van de eigen kwetsbaarheid en helpt de ander, naar wie zij uitgaat, zijn eigen kwetsbare bestaan te dragen. De zachtmoedigheid ia het weet hebben van de breekbaarheid van de dingen, van de teerheid van de planten, van de kwetsbaarheid van de dieren en van de eenzaamheid van de mensen. Het hart van de zachtmoedigheid is klein, want het is gauw ontroerd. Maar het is tegelijk groot , want het kan alles wat bestaat in zich bevatten en in zijn armen omhelzen. 

De zachtmoedigheid ten aanzien van de mensen is het weet hebben van hun eenzaamheid - wijze waarop de kwetsbaarheid van het levende zich in de mens onthult  - en is daarom tederheid." Toen mijn dochter Laura een kindje kreeg, in april 2016 , heb ik een gedicht voor haar geschreven, vanuit mijn gevoel van vertedering .

voor Laura

 

haar zacht en lentefris gezicht

ziet mij stralend aan

tijd van pijn

verleden

het kindje naast haar

lief en licht

het kleine lijfje nog ontdaan

maar bij elkaar

zo dicht

 

Slotzin uit het boekje :"Laten we zacht zijn voor elkaar , want het leven is een onduldbare pijn". 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door loerbol - 1263 keer gelezen

beoordeeld 3.11/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl