Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 11 juli 2019

Verliefd worden na je 60ste


‘Van mij mogen ze alles onderzoeken. Als de liefde maar onverklaarbaar blijft.’ Loesje

Een liefdesrelatie betekent ook chemie tussen de partners en dat is niet alleen bij wijze van spreken, maar ook feitelijk het geval. Er zijn een aantal stoffen die door het lichaam worden aangemaakt, welke dat euforische gevoel laten ontstaan dat we ook verliefdheid noemen. Hoe dat proces precies werkt, hebben wetenschappers nog niet ontdekt. Het heeft in ieder geval niet alleen met uiterlijk te maken. Hoewel er wel een zeker ideaalbeeld is voor schoonheid, ook cultureel bepaald en dit zowel voor vrouwen als voor mannen geldt, slaat verliefdheid niet meteen toe bij de eerste de beste ‘mooie persoon’ die iemand tegenkomt. Niet op de leeftijd van 20 en ook niet op de leeftijd van 60. Het lichaam kan overigens die hormonen gedurende het hele leven blijven produceren en volgens de deskundigen is de concentratie niet doorslaggevend. Het effect bij een 60+ is in principe hetzelfde als bij een twintiger.

Kan jij je nog een verliefdheid herinneren uit je jonge jaren die achteraf behoorlijk dwaas leek te zijn geweest? In de psychologie ziet men namelijk wel een groot verschil tussen verliefdheid bij jongeren en ouderen. Op jongere leeftijd -van puber tot en met twintiger- gaat dat gevoel van verliefdheid vaak gepaard met een gestoord gevoel als het gaat om kritiek en verdwijnt het vermogen om zuiver te oordelen. Ook hoogstens middelmatige prestaties van de (potentiële) geliefde worden ineens geniaal bevonden en tekortkomingen worden totaal over het hoofd gezien. Dat leidt er soms toe dat ouders of ook de vriendenkring geen enkel begrip hebben voor een relatie. In dat geval zijn het die primitieve en onverklaarbare gevoelens die voorkomen dat het stel beseft, wat de omgeving al weet: deze twee passen beslist niet bij elkaar.

In de loop der jaren doen we ervaringen op en merken we dat ook de meest heftige gevoelens zoals verliefdheid, jaloezie, boosheid en verdriet na verloop van tijd weer vanzelf verdwijnen. Dat houdt ook in dat we het vermogen verliezen om zo blij te zijn als een kind of zo verliefd als een puber bij de eerste keer. Natuurlijk is zoiets bij iedereen verschillend maar in de praktijk zal het gevoel bij een verliefdheid op latere leeftijd nooit meer zo overweldigend zijn als in die vervlogen jonge jaren. Ook nu zal de kritiek minder zijn en het oordeel milder als je na je 60ste ineens spontaan gevoelens ontwikkelt voor een nieuw persoon die in je leven komt. Ook op die leeftijd blijft een verkeerde keuze mogelijk al is het allemaal wat minder heftig dan vroeger. Ons gevoel verandert niet door leeftijd al zal onze ervaring ons terughoudender maken dan in de tijd dat we nog pubers waren. Zo zal een verliefdheid je misschien niet meer 3 weken laten zweven, maar is een paar maanden dagelijks met een glimlach rondlopen niet even prettig?

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Realist - 1369 keer gelezen

beoordeeld 3.44/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl