Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
dinsdag 2 juli 2019

Voor altijd

Mijn beste vriend is, wellicht niet geheel toevallig, ook de vriend die ik het langste ken. Wij kennen elkaar sinds mijn vijftiende.
Ik zat op een armeluislyceum waar de Mammoetwet vervroegd was ingevoerd en om de havo-afdeling van voldoende volk te voorzien, werden de mulo’s en ook een enkele mms ter stede geplunderd. Daartussen zat ook een enkeling die meer in de mars had dan havo en zo belandden mijn vriend ik in de zomer van 1968 samen in 4 vwo; ik na drie brugklassen op het lyceum, hij na de vierjarige mulo. Het was trouwens ook het moment dat onze jongensschool een gemengde school werd; met dank aan de mms. Op de vrije zaterdag moesten we helaas nog twee jaar wachten.
Terug naar mijn vriend. Vorige week belde hij me: ‘Nu is het menens, dit is voor altijd’, begon hij. Hij had weer een nieuwe liefde ontmoet. Niet zo maar een nu. Al na een week hadden ze elkaar de liefde van hun leven genoemd. En het feit dat zij ruim twintig jaar jonger was dan hij had daaraan in het geheel niet in de weg gestaan. ‘Ik heb het initiatief niet genomen, dat lag bij haar, dus van dat kleinburgerlijke, protestante schuldbesef of dat geneuzel over oude bokken en groende blaadjes heb ik helemaal geen last’, zei hij.
Toch hoorde ik een aarzeling, een voorbehoud in zijn stem. Misschien was het gewoon zijn blije verlegenheid met de situatie die ik hoorde. Maar het kan ook zijn wantrouwen zijn geweest; achterdocht is inventief en vindt altijd een weg. Want ook al kon het hem niets schelen wat ‘men’ ervan dacht, zei hij, het leeftijdsverschil hield hem toch wel bezig. Het langetermijnperspectief meer in het bijzonder. Straks was hij zo oud als zijn moeder nu en zij zo oud als hij nu. Enz.
Deed hij er toch beter aan zijn verstand te laten spreken, zich te laten adviseren door zijn angst en er een preventieve punt achter te zetten? Of moest hij zijn zegeningen van vandaag tellen? Bidden voor morgen kon immers elke dag? En vandaag kon toch best lang duren? Misschien wel voor altijd? Hij deed zo hard zijn best om zichzelf te overtuigen.
In de betrekkelijkheid van het begrip altijd ligt, niet alleen voor mijn vriend, wellicht een weg naar verlossing van dit dilemma. Accepteren dat niets voor altijd is. Nooit. Dat alleen het einde eeuwigheidswaarde heeft. Het vergankelijke omarmen. En zijn frisgroene vriendin niet te vergeten.
Hoe het hem en de liefde van zijn leven zal vergaan, of die voor altijd is? Ik weet het niet. Als het om onze vriendschap gaat, durf ik die vraag wel positief te beantwoorden. Maar dat is onderhand ook geen kunst meer. De overzichtelijkheid van het concept altijd gaat voor ons immers gelijk op.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door kairos - 1076 keer gelezen

beoordeeld 3.33/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl