Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
dinsdag 2 juli 2019

Wat is houden van...

Mijn laatste blog ging over het huwelijk van mijn zoon maar de dag daarna werd alle euforie weer naar de achtergrond verdreven toen mijn dochter me tijdens een lunch vertelde dat ze het niet meer zag zitten met de relatie tussen haar en de vader van hun kinderen. Zoals we met elkaar omgaan, heel open en vrij, vertelde ze me dingen die ik eigenlijk niet eens wilde weten, te persoonlijk en met die info kon ik ook helemaal niets. Het enige wat me daarmee hielp was inzicht te krijgen in het leven dat ze had. Plotsklaps vroeg ze me: ma, hoe kan ik nu eigenlijk weten of ik wel van hem hou? Hoe weet je wanneer je van iemand houdt?
Toen viel ik even stil.
Wat is houden van…het eerste wat in me opkwam was zorgen hebben over en willen zorgen voor …maar dat komt denk ik omdat dat de laatste dingen waren die bij mij de boventoon voerde voor mijn overleden man in zijn laatste dagen.
Ik weet feilloos uit te leggen wat voor mij onvoorwaardelijke liefde is. Ik vertelde mijn dochter dat ik onvoorwaardelijk van haar hou, ze kan alles fout doen, de verschrikkelijkste dingen uithalen en toch blijf ik van haar houden.
Ik heb nooit onvoorwaardelijk van mijn mannen gehouden, volgens mij hoort het onvoorwaardelijke ook niet thuis tussen man en vrouw. Bruno Mars bezong zijn liefde in het liedje Grenade. I’d catch a grenade for you. Nou dat zou ik nooit voor een van mijn mannen hebben gedaan, voor mijn kind of kleinkind zou ik niet twijfelen.
Het andere wat in me opkwam was het feit dat ik van mijn 1e man zielsveel gehouden heb, er kapot van ben geweest toen hij verkoos met een andere vrouw verder te gaan, maar als iemand mij nu zou vertellen dat hij was overleden zou me dat evenveel doen als dat ze dat van mijn buurvrouw drie huizen verderop vertelde. Dat kan dus ook…..dat houden van zomaar verdwijnt.
Houden van is……ik heb gegoogled:
Houden van is actief, niet passief. Het is meer een bewuste actie dan iets wat je overkomt. Je besluit er toe, houdt je er aan en ontwikkelt het met de jaren.
Houden van heeft betrekking op emoties en gevoelens, het seksuele en intieme, het denken en handelen, plus dat wat de ander nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Houden van betekent ongeveer hetzelfde als liefde voelen voor. Het verschil is dat we bij het laatste de gevoelswaarde van de relatie benadrukken terwijl we bij houden van de nadruk leggen bij verantwoordelijkheid nemen, het beschermen en zorgen voor de ander.
Aan mijn vriendin heb ik dezelfde vraag gesteld: voor haar is houden van niet zonder de ander kunnen, hem missen als hij er een paar dagen niet is. Alles kunnen delen met hem.
Mijn dochter is 37 en zegt zelf dat ze niet bang is om alleen verder te gaan, ze heeft bij mij gezien dat je daar niet per definitie ongelukkig onder hoeft te zijn. Maar natuurlijk wil je dat je dochter gewoon gelukkig is, gesetteld, dat de kleinkinderen niet verder hoeven in een gebroken gezin….maar als moeder sta je aan de zijlijn en kun je alleen maar steunen en luisteren ook al vertelt ze honderd keer hetzelfde. In de periode na mijn scheiding heb ik een vriendin gehad die dat voor me deed, alleen maar luisteren, geen oordeel vellen, die vriendin heb ik nog steeds en ze zit in het tweede wagonnetje van mijn treintje. (zie blog voor mijn treintje) En dat ga ik voor mijn dochter doen als ze daar behoefte aan heeft. Wij zijn een apart gezin, met mijn zoon heb ik het er nog over gehad toen ik naast hem aan de huwelijks lunch zat: ik woonde in Roosendaal en hij had een appartement in Eindhoven. Het is weleens voorgekomen dat we elkaar 3 maanden niet hebben gesproken, gewoon omdat we daar beiden geen behoefte toe voelde. Wij zijn op onze manier een hecht gezin, we staat dag en nacht voor elkaar klaar als het nodig is en als het niet nodig is laten we elkaar ons eigen leven leiden en dat bevalt ons allemaal prima! Dat is ook houden van…..


geplaatst door anita55 - 1125 keer gelezen

beoordeeld 1.9/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl