Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 19 augustus 2019

Compassie, empathie, sympathie vanuit medemenselijk gebaar

Compassie, empathie, sympathie vanuit medemenselijk gebaar

Soms vraagt het van mij even doorademen, even tot 100 tellen of letterlijk achterover leunen om het “ dwarse “ gedrag van een ander op te kunnen vangen en te willen kijken naar die ander.( En soms weiger ik een deurmat te zijn, waarop die ander zijn voeten op denkt af te kunnen vegen…)
Compassie, empathie, sympathie zijn dan even ver te zoeken bij mij.
Maar als de “storm” dan weer is overgewaaid ga ik op onderzoek uit vanuit welk gevoel ik wil openstaan voor die ander.

Ik ben zelf steeds aan het stoeien met het goed kunnen omschrijven van de begrippen compassie, empathie en sympathie. Begrippen, die gevoelsmatig voor mij heel dicht bij elkaar liggen.
Hoe meer ik erover lees (belicht vanuit verschillende invalshoeken/ meningen van anderen) hoe minder duidelijk het soms voor mij wordt.
Is dat nodig dan vraag je je ms af?
Euhmmm....voor mij enigszins wel ja, want als ik dit met de ander bespreek is het wel handig om mijn invulling daarvan duidelijk te hebben.
Het verschijnsel doet zich nog wel eens voor dat 2 mensen (zelfs na dezelfde definitie over een woord gelezen te hebben) daar toch nog hun eigen invulling aan geven. In mijn beleving is dat ook niet raar als je bedenkt dat ieder mens uniek is mèt ook nog een specifieke achtergrond/verleden.

Hoe dan ook: voor mij zijn deze 3 begrippen op de 1e plaats een gevoelskwestie, maar waar je wel wat vaardigheden in kunt ontwikkelen door oefenen en een open houding naar de ander toe. De ene mens zal er beter toe in staat zijn dan de andere.

Voor vele mensen kan ik wel een zekere mate van sympathie ervaren. Gewoon, omdat zij mijn medemens zijn en ik hun eigenschappen in mezelf herken. Ook al is het in een ander jasje.
Empatisch zijn naar een ander toe kan ik persoonlijk pas als ik een verbinding maak én voel naar die ander. In mijn beleving kom ik dan echt in actie. Ik maak een bewuste beweging toe naar de ander.
Als ik vanuit compassie contact maak met de ander, dan is het alsof ik de ander “ervaar” vanuit eigen (levens) ervaringen en ik me dus kan verplaatsen in het gevoel/beleving van die ander. Als ik dit laatste nu neerschrijf voel ik zelf hoe “tricky” dit is: het vraagt een (goede) zelfkennis om dan te kunnen onderscheiden welk gevoel van mij is en welk gevoel van de ander is.
Compassie gaat voor mij iig om dienstbaar naar de ander toe te willen zijn, zonder de emoties van de ander over te nemen.

Hoe dan ook het zijn allen bewegingen vanuit jou naar die ander toe.
Het gaat over contact willèn maken...met je medemens, die om welke reden dan ook je aandacht vraagt.
Het gaat ook over daten...

 

 

Compassie

Ik kijk, maar ben ziende blind
als ik je in mijn hart niet vind.

Ik hoor, maar ben luisterend doof
als ik mijn gevoel niet geloof.

Ik wil luisteren, kìjken, waarachtig horen
wat vanuit jou steeds wordt geboren.
©

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=1Evwgu369Jw animatie over empathie/sympathie


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Felice19 - 680 keer gelezen

beoordeeld 1.73/5 (11 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl