Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 18 augustus 2019

Eenzaamheid, kwaal van menig hart

Wat is eenzaamheid en wat is lijden in eenzaamheid? Veel vrienden hebben is zo ongeveer gelijk aan het hebben van geen vrienden, zei Aristoteles al. We zwemmen allemaal rond in een grote oceaan, voor de een helemaal gevuld met liefde en voor de ander met veel lijden en verdriet. Het leven kan een juichende altijdblije evangelische boodschap zijn of een zwaarmoedig lyrisch maar mooi gedragen lijden zijn. Melancholie; kennen we het nog, weten we nog hoe het voelt, kunnen we nog wel lijden? Twee verschillende schoonheden van pure aardse mistroostigheid tot euforisch het leven en de liefde bezingen.

 

“Als u er niet in slaagt uw lijden vorm te geven in een duidelijke structuur, dan bent u de lul” Durfden we dat lijden maar meer toe te laten! (Michel Houellebecq) Eenzaamheid is niets anders dan je ‘niet verbonden voelen met de ander’; een ellendig gevoel in je hart. De schaduw van het Zelf is de donkere grillige vorm die voor ons uitloopt, ons aan de hand neemt met donkere zelfgemaakte mindfulness, onze eigen pathologie. Depressies, burn outs en vele stoornissen, de helft van de bevolking heeft er last van.

Over eenzaamheid zingt George Moustaki, de troubadour van de melancholie, over de weemoed van de vriendschap met allenige eenzaamheid.

Zo vaak heb ik al met haar geslapen
met mijn eenzaamheid
bijna werd ze mijn vriendin;
een zachte gewoonte
Zij verlaat mij niet geen stap
als een schaduw zo trouw

Maar wie zingt er niet rauwer en met meer soul over eenzaamheid, dan Chavela Vargas (1919 – 2012), de bittere stem van de tederheid over weemoed, verlangen en eenzaamheid. In 2002 zong ze nog live in de film Frida, Frida met wie ze in de 30’er jaren een relatie had (Frida Kahlo was toen al bijna 50 jaar dood) Eenzaamheid, tot in haar diepste wezen, bezong ze haar hele leven lang.

Soledad, eenzaamheid
In een nacht zonder sterren
Toen je mij verliet
zoveel pijn, zoveel kwaad

https://www.youtube.com/watch?v=YzHVpVJnkoc

en het Holland Baroque Ensemble: “Einsamkeit, du Qual der Herzen”

Eenzaamheid, kwaal van menig hart
Jij bederft voor mij alle lust
Wilde ik maar een beetje schertsen
Vind ik de grootste pijnen
In mijn zo verscheurd gemoed

https://www.youtube.com/watch?v=dx6UkswnPIU

 

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door DenDonck - 677 keer gelezen

beoordeeld 2.69/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl