Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 12 januari 2019

Liefde is...

 

De bekendste slogan: ‘ Liefde is ...nooit sorry hoeven zeggen’ is in ieder geval kolder. Als de ene persoon zich te veel opoffert voor de ander en die zijn of haar gang maar laat gaan, raakt een relatie uit evenwicht. Iedereen die heeft liefgehad weet dat een gemeende sorry bij een goede relatie hoort en de partner ook het gevoel geeft gewaardeerd te worden omdat diens gevoelens ook volledig meetellen.

De term liefde verwijst in het algemeen naar relaties tussen mensen onderling . Liefdesrelaties worden gekenmerkt door zekere gedragingen en gaan vaak gepaard met bepaalde emoties zoals seksuele gevoelens, ontroering, welzijnsgevoel en combinaties hiervan. Die definitie komt van Wikipedia en geeft volgens mij redelijk goed weer wat ‘we’ in het algemeen onder liefde verstaan.

Liefde is iets anders dan verliefdheid, omdat dat laatste gepaard gaat met een enorm verlangen naar de partner van wie we houden, een obsessie die bijna doet denken aan een verslaving. Die verliefdheid duurt bij de één langer dan bij de ander. Verliefdheid kan een startpunt zijn voor romantische liefde of tot ontnuchtering leiden. In de psychologie zegt men dat liefde alleen mogelijk is gedurende de periode dat er sprake is van wederzijdse bewondering. Er is kennis en begrip van en voor elkaar en koppels waar sprake van liefde is, kunnen in harmonie leven. Iedere persoon heeft defecten die ook duidelijk worden en we zullen nooit stoppen de andere persoon te ontdekken. Wellicht kan men dan ook tot het besef komen dat de harmonie en de liefde op een bepaald moment  weer  is verdwenen.

Een anekdote

 

We kenden elkaar al meer dan een jaar. Die gekke periode van verliefdheid was achter de rug en dat is altijd een moeilijk moment in de relatie omdat het er dan op aankomt of er iets blijvends is ontstaan. Het is immers niet eenvoudig om van die roze wolk te vallen en te beseffen dat persoon waarop je zo verliefd was ook maar gewoon een mens is. We hadden dat jaar gekozen voor een actieve vakantie en trokken van hotel naar hotel in kleine dorpjes. Die dag was het behoorlijk misgelopen met het vervoer en we kwamen diep in de nacht aan in een hotelletje in een klein dorp. We waren moe en het humeur was beslist ook niet optimaal. Bij de eerste blik op de kamer merkte zij meteen op dat het bed veel te smal was. Dat boeide me niets omdat ik al lang blij was dat we een bed hadden gevonden. Een kwartiertje later stond ik voor dat smalle bed waarin zij al diep in slaap was gevallen. Ondanks haar 1.65 meter en slanke figuur had ze het hele bed in beslag genomen. Ik overwoog mijn opties en wist dat ik haar alleen met ‘geweld’ aan haar kant van het bed kon krijgen en dat het niet zou lukken zonder haar wakker te maken. Ik keek naar haar terwijl ze sliep en ontspannen en rustig ademhaalde. Eigenlijk had ik getwijfeld aan mijn gevoelens voor haar en ook gedacht dat we veel te verschillend zouden zijn voor een blijvende relatie. Op dat moment wist ik echter dat ik van haar hield en bracht ik de nacht in een stoel door. Maar de liefde verdween na een aantal jaren ook weer, verschillen verdwijnen niet.

Daten

 

Hoewel ik ze beslist niet allemaal heb gelezen, ben ik nog geen profiel tegengekomen waarin de ingeschreven vrouw zegt op zoek te zijn naar liefde. Misschien zijn we in Nederland ook wel bang om dat woord te gebruiken, zeker voor een partner op latere leeftijd. Toch zullen we allemaal op zoek zijn naar die ene die ons dat gevoel weer kan geven dat we hebben gekend in een goede relatie. Hiervoor worden er in de blogs hier ook diverse tips gegeven en opties overwogen om die kans groter te maken: een handgeschreven brief, een volledig ingevuld profiel of een langere periode tot de eerste kennismaking. Voor ieder zal dat anders zijn. En misschien is het ook wel zo verstandig en eerlijk om tegen ons zelf toe te geven dat de kans bestaat dat we die persoon waar we van kunnen houden op die intens romantische manier niet meer zullen tegenkomen. Mag het dan een onsje minder zijn en kunnen we kiezen voor een relatie die is gebouwd op vriendschap? Alleen jij kan daar het antwoord op geven.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Realist - 1132 keer gelezen

beoordeeld 2.6/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl