Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
woensdag 16 oktober 2019

Daten en Marktplaats.nl

Het is een positieve ontwikkeling van ons koopgedrag, dat we niet altijd automatisch iets aanschaffen wat spiksplinternieuw via de winkel uit de fabriek rolt. Waar vroeger tweedehands spullen vooral op rommelmarkten werden aangeboden zijn er al heel wat jaren ook leuke winkels, waar je voor een prikje ook kwalitatief goede gebruikte dingen kunt kopen.

Kleding, gebruiksvoorwerpen, meubilair. Er is veel keuze, bijkomend plusje is dat je tijdens je zoektocht naar dat, wat je wilt hebben ook andere dingen tegenkomt. Vaak is er in zo’n winkel een gezellige koffiecorner, die eveneens voor een leuk prijsje koffie met gebak op de kaart heeft staan. Onlangs ben ik daar twee keer geweest omdat de inhoud van mijn klerenkast aan vernieuwing toe was; een keer ben ik er prima geslaagd.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk het vanuit je luie stoel nalopen van aanbiedingen van gebruikte zaken op het internet. Marktplaats is nog steeds koploper. Evenzeer schaffen mensen natuurlijk op internet nieuwe artikelen aan, die door een legertje van bezorgers bij de kopers thuis afgeleverd worden. Tenminste, zo zou het idealiter moeten werken. Velen, voor wie de pakjes bestemd zijn geven geen gehoor als er aangebeld wordt. Alternatief is aflevering op een afhaaladres bij een winkel in de buurt of bij de buren. In mijn dagblad las ik een artikel over een vrouw, die zich terecht er over beklaagde, dat zij overstelpt werd met pakjes, bestemd voor mensen uit haar straat. Om zoiets te voorkomen zijn er stickers op de deur, die aangeven dat je hier niet van gediend bent. Aan de andere kans is het ook prettig een goede verstandhouding met je buren vast te houden door pakjes voor hen aan te nemen…

Wat is nu de overeenkomst tussen een site als Marktplaats.nl en een datingsite?
Beide sites plaatsen “advertenties” met een aanbod van iets, wat meestal niet geheel nieuw is. Je weet niet welke geschiedenis er schuil gaat achter dat wat er op de site staat; tenminste, je moet geloven of datgene waar is wat je leest. Er hangt altijd als je ingaat op zo’n “advertentie” een prijskaartje aan, direct (bij Marktplaats.nl) of indirect (bij een datingsite). Je kunt het schip in gaan bij een miskoop, je moet maar afwachten of het geleverd wordt; of je kunt letterlijk bij een datingsite “de boot ingaan” (dat kan dan weer positief uitpakken..). Waar je bij Marktplaats.nl altijd moet afvragen, of de kwaliteit van het gebodene goed is zul je bij een datingsite kritisch moeten zijn, vooral voor wat betreft leeftijd en de foto’s…

Toegegeven, er zijn ook datingsites (vooral voor jongeren) waarbij de deelnemers nog een beetje “groen” zijn, de praktijk wijst uit dat de meeste deelnemers van datingsites al relaties achter de rug hebben, die ontstaan zijn door min of meer spontane ontmoetingen.
Zowel bij Marktplaats.nl als bij een datingsite is privacy van groot belang. Wie met een van beide sites in zee gaat moet daar beslist vertrouwen in hebben.

Toch zijn er bijzonder grote verschillen. Bij Marktplaats.nl gaat het voornamelijk om de verkoop van goederen, het leveren van diensten. Een klein deel van deze site is gewijd aan het opdoen van contacten. Een datingsite is primair gericht op mogelijkheden voor ontmoeting, in de meest brede zin van het woord. Veel essentiëler is het, dat de rollen van “adverteerder” en zoeker anders dan bij Marktplaats.nl continu wisselen. Vraag is voor mij: hoe ga ik daar mee om? Blijf ik in mijn rol als actieve zoeker of zit ik ook wel eens met mijn handen over elkaar?
Op Markplaats.nl gaat het altijd om koopjes. Dat willen adverteerders ons laten geloven. Vrijwel niemand op een datingsite zal zich zo profileren, maar ook zal hij of zij de minder goede eigenschappen niet zo snel naar voren halen…
Verder: Er is nog nooit bij mij aangebeld door een postbezorger met een pakje waarin een date zat, al dan niet afgesloten met een mooie strik…

Hoewel ik dat waarschijnlijk niet meer zal meemaken ben ik toch razend nieuwsgierig hoeveel tijd de huidige vorm van internet daten beschoren is. Is deze methode ook voor de verre toekomst dé manier om op latere leeftijd een maatje te vinden? Of krijgen we door de voortschrijdende technologie andere opties om relaties aan te gaan? Ik weet het niet!


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 545 keer gelezen

beoordeeld 1.43/5 (7 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl