Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 6 oktober 2019

Daten kan op elke leeftijd

Eergisteren was het Nationale Ouderen dag en dan vooral gericht op eenzaamheid. Volgens een krantenartikel voelen steeds meer ouderen zich eenzaam. Inmiddels is dit opgelopen tot de helft van de ouderen. Dat betekent dat in iedere Nederlandse straat meer dan één eenzame oudere woont. Vrijdag werd in Den Haag door minister Hugo de Jonghe en Jhonny de Mol voor allerlei activiteiten het startschot gegeven. Het is een goed initiatief om van alles aan te bieden om aan deel te nemen, zoals walking football, walking honkbal, Oldstar tennis om vooral het bewegen onder de aandacht te brengen.

Wat ik verafschuw is, dat men ons vooral beelden van getoonde eenzame ouderen voorschotelen, zittend voor een raam, of allemaal oudjes in een grote kring rond een grote tafel in een recreatiezaal. Doorgaans zijn dat mensen van hogere leeftijd. Dat zijn ook de beelden die ons geheugen oproept, wanneer men het heeft over eenzame ouderen. Wat hebben deze mensen aan walking football, walking honkbal, enz.? Ja zeker zullen voor hen wel aangepaste bewegingsoefeningen voor worden aangeboden, maar dat is enkel mogelijk wanneer men gezamenlijk in een tehuis woont. Ouderen waarvan de mobiliteit is afgenomen, zijn aan huis gebonden en afhankelijk van een mantelzorger, of iemand anders die hen vervoert. Het aantal alleenstaande ouderen (veelal alleenstaand door overlijden van een partner) zal de komende tien jaar alleen maar toenemen tot 1,3 miljoen in 2030. Door bovendien na te streven, dat mensen op oudere leeftijd zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, neemt volgens mij de kans vereenzaming steeds meer toe, mede door het afnemen van de mobiliteit.

In een eerdere blog heb ik al geschreven over eenzaamheid. Ook al heeft men voldoende contacten en doet menigeen aan aangepaste sporten voor ouderen, wil nog niet zeggen, dat daardoor de eenzaamheid is opgelost. Eenzaamheid zit in de mens zelf en die zijn niet zomaar op te lossen met gevoerde acties tegen die eenzaamheid. Overigens, het zijn niet alleen ouderen die kunnen wegkwijnen. Talloze jongeren ervaren een gevoel van eenzaamheid.

Wanneer ik hier op 50plus match de profielen lees, kom ik tot de conclusie, dat velen die zich hier bevinden nog behoorlijk fit zijn. De leeftijdscategorie is hier natuurlijk ook behoorlijk breed. Vanaf de leeftijd van 55, die beslist nog niet onder de ouderen geplaatst kunnen worden, tot aan toch wel de respectabele leeftijd van 80 tot 90 jaar. Het bewijst wel door hier te vertoeven, dat die laatste leeftijdscategorie het belang van vriendschap, of een partner vinden nog steeds op het verlanglijstje heeft staan, niet alleen, of eventueel niet eenzaam wensen te blijven. Zij zijn waarschijnlijk, door hun goede geestelijke en fysieke conditie, in staat hieraan gevolg te geven. Blijven vooruitkijken naar de toekomst, ook al ligt het einde van het leven korter in het verschiet.

Maar bewegen doen we haast allemaal. We fietsen, wandelen, varen, reizen, sommigen zijn avontuurlijk, zingen, schilderen, of houden van een goed boek. Of al deze aanwezigen hier in dit plaatje een afspiegeling zijn van de maatschappij? Ik zou het willen geloven en naar aanleiding van het gebodene in de profielen zou dit ook waar moeten zijn. Of bevinden zich enkel de ‘daters’ zich in die uitstekende condities? Een enkele keer, maar dan ook maar een enkele keer, lees ik dat iemand eerlijk vertelt over zijn handicap. Ik respecteer die eerlijkheid, maar tevens brengt die eerlijkheid de kans van slagen wel terug.

Een leuke story om even te vertellen. Een half jaar geleden sprak ik mijn vriendin. Zij had een oom (75) die een rouwadvertentie had gelezen. Hij herkende daarin de naam van zijn jeugdvriendinnetje, die weduwe was geworden. Hij had de advertentie bewaard en na enkele maanden durfde hij toch contact met haar op te nemen. Samen zijn ze nu al enige tijd een stel. Het bewijst maar weer eens, dat een lief, of het geluk vinden niet altijd via een datingsite hoeft plaats te vinden. Van zulke verhalen word ik blij en ik riep dan ook op dat moment tegen mijn vriendin: “Dat wil ik het ook!”

Liefs,
Monique

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door monique3 - 925 keer gelezen

beoordeeld 2.92/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl