Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 6 oktober 2019

Grenzeloos

Afgelopen donderdag was het de 3e oktober. Een feestdag in Duitsland, mijn “moederland”.30 jaar geleden kwam een eind aan “de muur”, een eind aan een grens, die midden door mijn “moederland” was gegaan. Ik herinner, toen 33 jaar oud en op tournee door het Duitstalige Europa met de musical “Hello Dolly”. We speelden ook in Duderstadt. Een gezellige kleine Stad, heel veel van de mooie “Fachwerkhäusern”, die een stad zo een gezellig gezicht geven. Duderstadt ligt zuidelijk van de Harz en vlak aan de grens tot de Provincie Sachsen. Door de Straatjes , “Gassen” van het anders eerder rustige stadje stroomden massaal knetterende “Trabi’s”, die de schone lucht tot een stinkende grijze wolk transformeert hadden. Boven al dat lag een gelukkige, ja euforische stemming, die de hele stad bezielde. Wildvreemden lagen zich in de armen. Hallo en welkom waren overal te horen.

Grenzen… de geschiedenis laat ons zien, dat grenzen van landen, naties verlegd kunnen worden, dat ze niet een vaststaand iets moeten zijn. Grensverleggingen van landen, naties vinden vak plaats onder afschuwelijke omstandigheden en vak begeleiden oorlog en dood de een grensverlegging.
30 jaar naar een vreedzame grensverlegging moet ik aan mijn eigen grenzen denken. Grenzen die ik zelf moeizaam heb moeten vinden, oprichten en bepalen en som weer heb moeten en willen verlegen. En al dat ter bescherming van mezelf mijn ziel en mijn hart.

Opgevoed met slagwoorden als, je bent niets, je kunt niets, je bent maar een meid en je hebt geen rechten op, had ik dus ook geen recht erop grenzen te hebben! En toch had ik natuurlijk grenzen. Grenzen, voor mij niet zichtbaar en zomede voor een ander ook niet. Niet zichtbaar en daarom om zo vele malen kwetsbaarder? Grenzen, die niet zichtbaar zijn, kunnen we niet bewaken. Grenzen, die onbewaakt zijn worden door anderen achteloos overrolt en overruled.

Geen zicht en zomede geen rechten op te hebben bedoelde dan voor me, dat iedereen in mijn omgeving op een podium kwam te staan. De grenzen van anderen heb ik kunnen zien, of lieten ze wel aan me zien. En ik was begonnen de grenzen van anderen te bewaken. Op weg naar een “Kümmerer” (Duits woord voor iemand, die zucht naar verzorging van een ander), iemand die zich met iedereen en alles moet bemoeien.

Voor mij bestaat er dus een sterk band tussen eigenwaarde, zelfvertrouwen en het zien en bewaken van je grenzen. Gelukkig heb ik door mijn talenten en mijn zoek naar mensen die me helpen, wegen kunnen gaan zelfvertrouwen op te bouwen. En ik heb mogen leren mijn grenzen te zien en te bewaken.

“Wie zijn eigen grenzen niet kent, kent ook zijn eigen kracht niet!”
Bron: https://www.desteven.nl/training-coaching-vraagbaak/behoeften/persoonlijke-behoeften/grenzeloos-mateloos

Voor een dusdanige omgang met je eigen maar ook de grenzen van een ander, is het volgens mij nodig, de ander te zien, te spreken, te communiceren met de ander, de ander te reuken, dus al je zinnen te mogen gebruiken in de omgang met een ander.

Hebben we de kans onze grenzen en die van de ander te zien in Datingland? Nauwelijks! Voor het eerst krijgen we allemaal grenzen opgelegd van de redactie in form van de regels en doormiddels de formuleren tot het invullen van je profiel. In velerlei opties zijn we natuurlijk vrij tot het of/en hoe we de vragen invullen, foto’s plaatsen of niet, leeftijdgrenzen aangeven of niet e.z.v. Maar… het is wel mogelijk van alles en nog wat neer te zetten, zonder dat er een “echt beeld” of ook de zelf “waarheid” is verteld. Vroeger zullen we hebben gezegd “papier is geduldig” in dit geval misschien beter “een profiel is geduldig”. Een schriftelijke communicatie een telefoongesprek kunnen al verhelderend werken. Maar pas met een date krijg ik mijns inziens een kleine kans, mijn grenzen en die van de ander te zien of terwijl aan te kunnen voelen. De ander is uiteindelijk niet zoals jij.

Heel belangrijk vind ik, dat ik bij een ander niet dezelfde grenzen hanteer, als ik ze bij mezelf zou hanteren, maar hoe kan ik dat zonder de ander, de grenzen van de ander te kennen?

Zo reageer ik b.v. zo goed als nooit op een profiel van een man, bij die ik buiten zijn wensleeftijd val. Uitzonderingen maken enkele mannen, die ik voor mij heel aantrekkelijk vind en misschien een kleine kans zou kunnen bestaan, dat hij zijn grenzen verlegd???

Grenzen verleggen, spannend en een uitdaging… maar ook eng! Als ik verliefd word, zou ik deze uitdaging graag willen aangaan.

Maar voor het verleggen staat het bespreken. Een hierover heb ik wat op Internet gevonden:
Grenzen bespreken
Wees open over je grenzen. Geef het aan als je moe bent, als je je ziek voelt. Je kunt niet … verwachten dat hij of zij rekening met je houdt, als je het zelf niet aangeeft.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Vrouwen vinden mannen vaak te ongevoelig, mannen vinden vrouwen vaak te dominant. Het is belangrijk om open gesprekken te voeren als je deze gevoelens tegenover een ander hebt…. Een man en een vrouw steken anders in elkaar.
Als vrouw is het daarom belangrijk om je man ruimte te geven. Zit hem niet te veel op de lip. Maar geef zelf ook duidelijk aan wanneer je bepaalde gevoelens of pijn hebt. Voor een man is dit vaak ook lastig om in te schatten. Probeer de positieve kanten van het gedrag van de ander in te zien. Mannen hebben meer vertrouwen in het leven en zijn meer gericht op het einddoel. Als vrouw kun je daarvan leren om meer te letten op het einddoel, in plaats van op de details.
Als man is het belangrijk om je vrouw te begrijpen. Stel haar vragen. Interesse doet een vrouw al veel. Laat zien dat je het goed bedoelt. Probeer haar goede bedoelingen ook in het positieve licht te zien. Een vrouw is meer gericht op de details, daar kun jij als man van leren. Probeer dan ook meer op de details te letten."
Bron: https://ruudmeulenberg.nl/burnout/grenzen-aangeven-waarom-is-zo-moeilijk/


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Elli - 367 keer gelezen

beoordeeld 2.45/5 (11 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl