Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 28 oktober 2019

hebben wij de tijd ...of heeft de tijd ons ??

Ik heb in eerdere blogs menigmaal geschreven over de kortstondigheid van het bestaan -  zeker achteraf als je terugkijkt - en over verval, rijping als je dat zo -  eufemistisch -  wilt noemen.Met het ouder worden van mezelf heb ik niet zo heel veel moeite ( meer ) , maar wél als ik zie dat mijn kinderen ouder worden... Misschien omdat ik dan, als een soort van "trap na " , weer met de neus op het feit van vergankelijkheid wordt gedrukt ? Op de kortstondigheid van het leven ?

Mijn kind ( kinderen) ouder zien worden is misschien wel pijnlijker dan mezelf ouder zien worden, omdat zij mij zo dierbaar ,  zo lief zijn. Ik heb  kinderen op de wereld gezet om ze te zien groeien en bloeien, niet om het begin van aftakeling te zien en dat ook zij niet kunnen ontkomen aan de onvermijdelijke betrekkelijkheid van ons bestaan.

Eeuwig leven daarentegen zou een nog erger iets, een kwelling zijn , een vreselijke straf. Je zult maar steeds afscheid moeten nemen van ( alweer ) een geliefde die sterft terwijl jij zelf gewoon moet doorleven. 

Jaren geleden las ik het boek van Simone de Beauvoir dat hierover gaat ,  "Tous les hommes sont mortels" ( alle mensen zijn sterfelijk ) over  een man die een elixer heeft gedronken en eeuwig blijft leven. Een vloek is het ! 

Een schrijnend toeval wil dat ik dit boek kocht in de zomer dat ik het kind in mij droeg, bij wie ik de eerste grijze haar ontdekte... opbouw en "neergang". Tussen aanhalingstekens omdat grijs worden niet meteen verval betekent en al helemaal niet als je, zoals mijn oudste zoon, vroeg ( 35 jaar )  grijs begint te worden.

Simone de Beuavoir droeg dit boek op aan Jean Paul Sartre, met wie zij een vreemd soort relatie erop nahield.

Als ik mij niet vergis ontkenden zij beiden altijd dat ze een relatie hadden, terwijl ze waarschijnlijk gekker op elkaar waren dan ze wilden toegeven.

 

droevig word ik

mijn kind

als ik in jouw bijna zwarte haardos

de eerste grijze haar ontwaar

 - de tand des tijds

knaagt ook aan jou - 

het grijpt mij aan

en ik zou

de tijd zijn tanden

uit de bek willen slaan

 

 

 

 

 

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door loerbol - 795 keer gelezen

beoordeeld 3/5 (11 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl