Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 13 oktober 2019

Ik ben een mensenmens…

… lees ik geregeld in de profielen.

Wat is dat nu eigenlijk? Wat houdt dat in? Wat is dat voor een eigenschap? Of kun je het uberhaupt een eigenschap noemen? Is dat iets wat een mens nagenoeg beschrijft? Zijn er mensen, die geen mensenmensen zijn? Is het maar een categorisering, en lade in die men gestopt wordt, of zichzelf stopt? Het woord zelf lijkt me als een verdubbeling, die zich omkeert. Zoals b.v. de “witte schimmel”. Al dat en meer vroeg ik me af. Ik ben getriggerd en benieuwd.

Op mijn googlesearch kom ik te weten:
"Het woord mensenmens komt van het Engelse woord 'people person' …: 'a person who enjoys or is particularly good at interacting with others.'"(Nederlands door mij vertaald: een persoon die geniet van of bijzonder goed is in de omgang met anderen).
https://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/illy-gramso/actueel/2015/11/mensenmens

Ook kom ik andere mensen”species” tegen. Ochtendmensen, avondmensen, hondenmensen, kattenmensen… En ik denk, oké, mensen, die van honden houden, zijn hondenmensen. Mensen, met die je in de ochtenden al problemen kunt discussiëren en misschien zelf oplossen, zijn ochtendmensen… Lijkt me logisch en kan ik me bij neerleggen, maar "mensenmensen"? Ook logisch dus, mensenmensen zijn mensen die van mensen houden. Mmm?, te makkelijk? En niet echt geloofwaardig uit mijn zicht. Misschien beter: mensen, die graag en veel onder mensen zijn en geen problemen in de omgang met een ander mens ondervinden?... Mmm? Nog steeds niet tevreden.

Mijn zoektocht gaat verder en ik vind:
“Het is een mode-term die controverse oproept.” (Ja, de term roept zeker wat op bij me. Voor geschil hoef ik jullie mening) “Sommigen kijken blij als zij zo worden genoemd, anderen voelen zich weggezet als allemansvriend.
Persoonlijk moet ik bij het woord ‘mensenmens’ altijd denken aan een kannibaal: iemand die zo gek is op andere mensen dat hij het mensenvlees tot op het bot kan opeten.” (Ik denk bij mensenmens niet aan kannibaalisme, maar ben deze “interpretatie” niet alleen een keer tegen gekomen).
Daarom kan wat mij betreft het woord per direct in de prullenmand verdwijnen. Probleem is namelijk dat niemand echt weet wat een mens tot mensenmens maakt. Is dat iemand die zich in al zijn menselijkheid aan andere mensen openbaart? Is het juist iemand die het menselijke in andere mensen kan waarderen. Of is het simpelweg iemand die goed contact kan maken met iedereen. Een emotioneel intelligent persoon, zogezegd. Hoe dan ook, feit is wel dat naast al die mensen die mensenmensen schijnen te zijn, er dus ook mensen rondlopen die dat niet zijn. … Nu moet ik wel zeggen dat ik dat begrijp: sociale omgang hebben met een medemens is niet zonder risico’s. Het is echt geen wonder dat zoveel mensen last hebben van bindingsangst. Immers de kans dat een ander mens u de rug toekeert, is zo groot dat het veel verstandiger lijkt om relationeel grote afstand te houden. Nu zou het natuurlijk kunnen dat uitgerekend een mensenmens allerlei types aan zich weet te binden; iemand die zo ontwapenend is dat zelfs een asociale hork gezellig gaat doen. In dat geval zou er misschien toch wel iets te leren zijn. …
De vraag is natuurlijk ook hoeveel meer mens een mens kan zijn dan alleen een mens. Het antwoord is dat een mensenmens gewoonweg te veel van het goede is.”
DOOR: JEFFREY WIJNBERG
https://www.psycholoogwijnberg.nl/media/columns-en-archief/mensenmens/

Mmm?… wel in velerlei opzichten me eens met de heer Wijnberg, zo vraag ik me toch af, of ik nu slimmer ben geworden. Weet ik nu beter in te schatten, wat die “mensenmens” bedoelde als die dat heeft neergezet in zijn profiel. Moet en kan het voor mij invloed hebben op mijn beoordeling tot een profiel, zoals foto of geen foto, te jong, te oud e.z.v. Moet het een criterium zijn, om iemand uit te sluiten bij een keuzeproces? Deze vraag kan ik alleen voor mezelf beantwoorden, zoals ik dat al met foto-ja/nee en leeftijden heb gedaan.
Voor mij allemaal geen uitsluitingscriterium, omdat pas het oog in oog communicatie voor mij laat zien of de beroemde klik er is.
Ik ben een mens, die geniet van de omgang met andere mensen! En ben een mens, die van mensen houdt!


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Elli - 664 keer gelezen

beoordeeld 2.6/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl