Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
woensdag 2 oktober 2019

kleur bepaalt het humeur


Je staat er niet zo bij stil, maar kleuren hebben een grotere uitwerking op je dan je had gedacht. Iedereen kent uitdrukkingen als : Blauw van de kou, wit wegtrekken van angst. een grijze muis zijn, een zwartkijker, rood van kwaadheid worden. groen en geel zien van jaloezie.

Wat sommige mensen misschien niet weten is, dat bepaalde kleuren veel te maken kunnen hebben met hoe je in het leven staat. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde kleuren invloed hebben op je gemoedstoestand. Zo werd er in Londen een brug blauw geverfd, want blauw is een hoopgevende kleur, om zelfmoorden vanaf die brug tegen te gaan en met succes. In een Amerikaanse gevangenis werden de muren lichtroze geverfd om de gemoederen van de gevangenen beter te kalmeren. Niet alleen kleuren hebben invloed, ook licht. We voelen ons beter als we elke dag minstens 45 minuten buiten komen. Groen is over het algemeen een rustgevende kleur. Planten in de tuin en in het bos werken daarom goed om je te ontspannen en je haalt tevens een gezonde hap zuurstof binnen. Een groen verkeerslicht betekent veiligheid, dus mag je (door)rijden, een rood verkeerslicht betekent gevaar. Oppassen dus en dat betekent in dit geval stoppen.

Roze is de kleur van de liefde, zwart wordt geassocieerd met de dood of depressief zijn. Blauw werkt daarentegen verkoelend, deze kleur is gekoppeld aan water en geeft rust. Oranje wordt gezien als een vrolijke kleur, vandaar dat slingers met oranje vlaggetjes bij een feest het altijd goed doen en de vrolijke oranje uitdossing van ons oranjelegioen op de voetbaltribunes is ook populair in het buitenland. Natuurlijk zijn de kleuren in je woning en de kleding die je draagt onderhevig aan je persoonlijke smaak, want lang niet iedereen houdt van dezelfde kleuren. Ook zijn er ieder jaar trendy modekleuren, waar vooral de jeugd gretig op inspringt. In het dagelijkse leven zoeken we uit welke kleur(en) goed voelen en voeren dat door in de keuze van interieur en kleding. Als je van nature onrustig bent, zal je waarschijnlijk minder behoefte hebben aan fluoriserende kleuren, maar liever kiezen voor wat rustigere kleurtinten.

De invloed van kleur heeft direct te maken met licht. Met onze ogen zien we licht en kleur, al zijn we ons daar niet direct van bewust. De regenboog maakt ons duidelijk, uit welke kleuren het zonlicht bestaat. Niet voor niets vinden we dit altijd een mooi verschijnsel. Door ongeveer 20 minuten een kleurenbril te dragen, kunnen we uitvinden welke kleur het beste bij ons past. De heilzame werking van lichttherapie bij een winterdepressie is bekend. Bij de behandeling van hoge bloeddruk wordt soms een blauwe lichtpen (blauw licht is rustgevend) op bepaalde drukpunten en reflexzones op de huid gezet. Iemand wordt zo van binnen rustiger en de bloeddruk zakt dan ook. "De verborgen kracht van licht en kleur, sleutel tot een gezond en harmonieus leven" is de titel van het boek van natuurkundige Praveeta Timmermans. Zij heeft een instituut voor kleurenpunctuur. Haar slogan : Het leven kan veel leuker zijn, als je de kracht van licht en kleur kent en begrijpt.

Zo stond er enkele dagen terug op de voorpagina van het NH-dagblad, dat een 82-jarige vrouw uit Den Helder haar huis, dat appeltjesgroen is, moet laten overschilderen op last van de rechtbank. Buren hadden geklaagd over de opvallende kleur, waarop de gemeente aktie had ondernomen. De huizen in de wijk moesten lichte kleuren hebben. De krasse dame had als weerwoord dat er ook zwarte en donkerrode huizen in de wijk staan, waar niets tegen werd gedaan. De zaak komt nu op het bordje van de Raad van State...

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door sixty - 625 keer gelezen

beoordeeld 2.15/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl