Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 10 oktober 2019

Pretletters

Als je iets koopt is het leuk, wanneer je het voor meer dan een doel kunt gebruiken.
In de schappen met zoutjes is veel variatie: chips, paprikachips, kaasvlinders, zoute stengels en nog veel meer hartige snacks. Een bijzondere variant zijn zakken met pretletters.
In die zakken zitten zoutjes in de vorm van alle letters van het alfabet, je kunt ze op een schaaltje of bord neerzetten, waarbij iedereen zich zelf kan bedienen. Een andere optie is er eerst een spel mee te laten doen. Kinderen kunnen aangemoedigd worden van de letters woorden te maken door letters te ruilen en – bijvoorbeeld – iemand te belonen als hij / zij een leuk woord heeft gevormd. Daarna kunnen de letters geconsumeerd worden.

Een pretletter heeft nog een andere betekenis. Het is iemand die plezier maakt in het leven. Willen we dat niet allemaal?
Een bekend oud liedje van Johnny Hoes en Tony Bass geeft dit aan:
Wij zijn de jongens van plezier
Ons kan niks meer schelen
We doen zoals zo velen
Drinken op tijd ons pintje bier
De zorgen zijn voor morgen
Niet voor hier…

Ik weet niet of dit een goede levenshouding is. Het doet een beetje onverschillig aan. Zoveel jaren nadat dit liedje is uitgebracht merk ik dat de tijdgeest doorspekt is van het pret maken. Daar is op zich niets mis mee. Als je daar blij van wordt moet je het vooral doen! Je wordt nu eenmaal blijer van een bezoek aan de kermis dan van het bijwonen van een uitvaart van een geliefde.

Wanneer plezier maken gaat ten koste van iemand anders krab ik me achter mijn oren, of dat wél kan. Door veel grappen en cabaretvoorstellingen worden vaak individuelen of bepaalde groepen in de samenleving behoorlijk gekwetst. Met weemoed denk ik terug aan iemand als Wim Kan of Wim Sonneveld. Ook zij staken de draak met personen of groepen, maar dat ging steeds op een milde manier. Veel huidige cabaretiers trappen bewust op tenen van mensen, die zich hier niet tegen kunnen verweren. Ik hoor, dat lezers van deze blog zeggen: Pech gehad, dit is artistieke vrijheid. Pardon?

Een pretletter is een luchtig zoutje.. Er zijn snacks waar je echt je tanden in moet zetten, als je daarentegen een pretletter op je tong hebt smelt-ie als het ware vanzelf weg. Veel menselijke pretletters zijn ook luchtige tiepjes.

Mijn stad wordt doorsneden door een gekanaliseerde rivier, die de stad in een westelijk en oostelijk stuk verdeelt. Om die twee delen te verbinden zijn er acht bruggen. Die worden op min of meer vast tijden geopend om het scheepvaartverkeer te laten passeren, voor zover het niet onder de bruggen door kan varen (masten, hoge kajuit). Over een van die bruggen loopt een spoorlijn. Het scheepvaartverkeer bestaat uit beroepsgoederenvervoer, en voor een niet onaanzienlijk deel uit pleziervaart. Het is opvallend hoe vaak voor één of twee bootjes uit de laatste categorie een brug open moet. Op de boeg staat dan een blij kijkende schipper, waarvan je vaak kunt zien dat hij niet meer in het betaalde arbeidsproces hoeft te participeren. Hij geniet zichtbaar van zijn bekijks en van zijn vrijheid. Op zich is dat prachtig. Maarrr…

Aan weerszijden van de brug staat een forse file. Automobilisten, fietsers en voetgangers, die deels naar hun werk moeten of na een werkdag naar huis gaan. Soms zijn ze gejaagd, ze hebben een bepaalde afspraak. Ik kan mij levendig voorstellen, dat veel weggebruikers op z’n zachts gezegd niet delen in de vreugde van de schippers. Mag ik de schippers en mede opvarenden van plezierjachten ook als pretletters kwalificeren? Soms gaan de bruggen open, als de ochtend – of avondspits nog volop aan de gang is. Het is dan voor velen een bron van dagelijkse irritatie..


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 805 keer gelezen

beoordeeld 1.14/5 (7 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl