Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
donderdag 17 oktober 2019

Slapstick over het leven dat niet altijd op rolletjes loopt

Zelfs wie niet om de strapatsen van de Dikke en de Dunne kan lachen; heeft voor Stan Laurel en Oliver Hardy een warm plekje in het hart. Voor vele miljoenen mensen is het een kennismaking uit hun jaren50 kindertijd, toen Stan en Ollie een comeback maakten dankzij de komst van de tv in de huiskamer. Het is eigenlijk het begin van het vertrouwd raken met de taal, het Aap Noot Mies van de film. Het leven en de films van Stan en Ollie gaan over innige verbondenheid

Ze komen uiteindelijk zelf maar één keer op televisie (This is your life, 1 december 1954) Een lange reeks van korte films over een duo dat altijd ongeluk aan de broek heeft hangen en door het leven stuntelt, dat sprak en spreekt kinderen en volwassenen aan. “Wel, weer een mooie puinhoop waar je me in verzeild hebt doen raken”, is een zin van Oliver Hardy uit veel van hun films. Slapstick nog uit de tijd van de stomme film (eerste film 1921) , ze speelden fictieve versies van zichzelf: twee domme onhandige mannen, maar altijd optimistisch. Zelfs de meest eenvoudige situaties konden zij in een handomdraai in het honderd laten lopen. Humor is de waarheid met wat overdrijving van de waarheid.

De band tussen de twee, die zo mooi vol professionele affectie is, overwint alle tegenslag en hun vriendschap was legendarisch in alle kwetsbaarheid, moeizame momenten en het wederzijds respect voor elkaar. Met weemoed kijken nu, vooral 60plussers, nog steeds naar hun films, die gelijkswijze dan weer gaan over weemoedige humor en vriendschap door dik en dun. Hoe subtiel dat kan zijn als aan de ene kant alles kan als dikke vrienden en aan de andere kant helemaal niets. Weemoed en heel veel ongeluk; je kunt erom lachen als over zoete maar o zo pijnlijke herkenbare herinneringen in je eigen leven. Maar je kunt ook ontroerd raken door een unieke vriendschap dat eerder een dramatisch huwelijk was.


Liefde liep nooit op rolletjes voor Laurel en Hardy, hoewel ze van elkaar hielden als vrienden. In a perfect day (1929) was Stan Laurel ervan getuige dat Oliver Hardy werd uitgescholden door zijn vrouw, Stan vraagt waarom Oliver’s vrouw zo kwaad is en Oliver zegt: She says I think more of you than I think of her
Waarop Stan zegt: Well you do don’t you!

In 2018 werd de film Stan en Ollie uitgebracht over het onvertelde verhaal van de nadagen van Laurel en Hardy; een zeer zorgvuldig gemaakte film over vriendschap. Een zwanenzang over een slopende theatertour in het naoorlogse Engeland. Een docudrama dat eigenlijk verhaalt over onvermoede veerkracht en heimwee naar wat er ooit was in elk leven en over liefde en vriendschap groter dan het leven.


Opmerkingswaardig is het grafschrift van Stan Laurel:
“If any of you cry at my funeral. I'll never speak to you again
Oliver Norvell Hardy 1892 – 1957
Arthur Stanley Jefferson 1890 – 1965

https://www.youtube.com/watch?v=3HNSeq-GxMI
https://www.youtube.com/watch?v=IYAeYj8-G4w


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door DenDonck - 753 keer gelezen

beoordeeld 3/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl