Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
vrijdag 4 oktober 2019

Voor het zingen de kerk uit


Gisteren deed ik het weer even. Ik had mijn tweejarige en vierjarige vriendinnetjes voorgelezen.
We deden een spelletje en toen was er nog wat tijd over dus zong ik een liedje met gebaren.
Het werd met gejuich en enthousiasme ontvangen.
Met kinderen, onder de douche, in de auto durf ik nog schaamteloos en vrijuit te zingen zonder angst of oordeel.Ik doe het waarschijnlijk te weinig.

Ik las ooit ergens: Als ik werk zal God mij achten, als ik zing heeft Hij mij lief.
Om allerlei redenen neem ik momenteel niet deel aan het arbeidsproces maar zingen kan natuurlijk altijd en overal: hard en vals onder de douche, ingetogen en stemmig op een begrafenis, neuriënd tijdens een wandeling, jubelend voor een jarige, troostend en slaapwiegend of gewoon associërend op wat is.


Ik ben groot geworden met Psalmen en gezangen en liederen van Johannes de Heer. Mijn ouders hielden van James Overlast en het Urker Mannenkoor. Als kind was ik dol op stichtelijke liedjes als Op een lichte wolkenwagen en De Heer is mijn Herder. Dat het eerste lied alleen gezongen diende te worden rond hemelvaart en niet ging over hemelstroop ( s hemels troon) en het tweede niet over glazige weiden ontdekte ik pas vele jaren later.


Van mijn vader leerde ik het meer wereldse liedje Een veldmuis vond in beukenbos en van mijn moeder Wij hebben twee kleine poesjes.
Mijn dochter mocht voor het slapen gaan kiezen: voorlezen of zingen. Als ze voor zingen koos dan gingen er in mijn hart en hoofd allerlei laadjes open. Dit leidde tot een kakofonie van wansmaak en plezier. Ik herinner me een tijdelijk verbod van Krijg toch allemaal de kolere en van Langs de oever van de Rotte. Daar werd ze te verdrietig van. Het kabouterbos en Hoger dan de blauwe luchten mochten echter nooit ontbreken.


Op een spandoek voor mijn 50e verjaardag stond een zin: ….111 keer ging B ( mijn ex-man) voor het zingen de kerk uit. Voor mij was overduidelijk te zien dat er eerst 1 keer had gestaan . Blijkbaar vonden mijn buren dat toch te pijnlijk. Ze friemelden er nog een paar eentjes bij. Ik kon de grap wel waarderen en ze kleurden diep tot in hun nek  toen ik hun ongemak ontmaskerde.


Ja, en die kerk. Die zie ik niet zo vaak meer van binnen. De laatste keren op de begrafenissen van mijn vader en moeder. En wat was ik blij dat ook mijn dochter sommige traditionele liederen mee kon jubelen.
Ik geloof dat ik vooral zing als ik een beetje overstroom van liefde of andere ingewikkelde simpele gevoelens. Wat God en alleman er van vinden is dan even niet belangrijk.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Pie58 - 876 keer gelezen

beoordeeld 2.36/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl