Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
vrijdag 15 november 2019

Jingle bells in oktober ??

Wij denken dat wij op 5 december de verjaardag van Sinterklaas vieren. Maar eigenlijk vieren wij zijn sterfdag! De kerk ziet de sterfdag van een heilige als een feestdag. Op 6 december stierf Sint Nicolaas, het feest van een heilige begint de avond ervoor. Voor Sint Nicolaas is dat dus de avond van 5 december. Maar met het kerstfeest ligt dat anders.

Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Hoe het ontstaan is, weten we niet. Het feest werd op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk. De autoriteit van Rome zorgde ervoor dat langzaam alle kerstfeesten zich op 25 december concentreerden, waarbij 6 januari een nieuwe betekenis kreeg (Epifanie of Driekoningen in de volksmond). Kerken die al vlug onafhankelijkheid van Rome verwierven, zoals de Armeense, vieren vandaag nog Kerstmis op 6 januari.

In enkele ons omringende landen, met name Engeland en Duitsland wordt het kerstfeest heel uitbundig gevierd. Engeland is beroemd om zijn Christmas Carols, Duitsland om de kerstmarkten. In de Verenigde Staten wordt men al maanden voor 25 december overweldigd door de kerstactiviteiten in grote winkelcentra. Behalve de versiering met allerhand kerstattributen is er veel muziek, kleine koren en muzikanten zorgen voor een levendig spektakel, allemaal om het winkelende publiek in de kerstsfeer te brengen en natuurlijk in een goede stemming om maar zoveel mogelijk te kopen.

Langzamerhand wordt ook Nederland door de Kerstman overrompeld. Er is evenwel één hindernis, Nederlanders vieren eerst (nog steeds) Sinterklaas. Beide baardapen strijden fanatiek om de gunst van het publiek. Onlangs was ik in een kerstmarkt, aangekondigd als kerstshow in een tuincentrum, echt heel leuk, met veel bijzondere stands en attracties. Vooral leuk voor kleine kinderen. Jingle bells in okober? Een beetje vroeg...

Uiteraard zijn de enigen, die goed garen spinnen bij deze trend de leveranciers van de cadeaus, die wij met kerst en Sinterklaas aan elkaar geven. Maar is het toch niet raar, dat nu twee feesten met elkaar strijden om de gunsten van de consument? Daarnaast wordt er goed geld verdiend door de bezorgbedrijven die in de maand december overal rondrijden.

Ik doe zelf al jaren niet meer mee met die geschenkengekte, zoals ik Sinterklaas en Kerst noem. Een van mijn kleinkinderen is 6 december jarig,
Evenals vorig jaar heb ik mijzelf een kerstcadeautje gegeven. Een vakantiereisje, en u raadt het al, een singlereisje. Dan voel ik me niet zo opgelaten tussen allerlei stelletjes bij het eten in het hotel en de tripjes, die ik met een touringcar maak. Bij het boeken van die korte vakantie rinkelden voor mij eventjes de kerstklokken in oktober. Toen lag er nog geen sneeuw, en de arrenslede met Rudolf het rendier was ook nog lang niet in het land. Vorig jaar heb ik in het Harzgebergte in Duitsland wel eventjes met de kerst wat sneeuw gekregen.

Het ware kerstcadeau, tja, wat is dat? Dat zullen u en ik ieder anders ervaren. Heb ik – heeft u een verlanglijstje? Ook voor Sinterklaas is het helemaal de vraag, of we daar aan willen meedoen. Veel hangt er van af of u / ik die dagen alleen of in (aangenaam) gezelschap gaat vieren. Op 5 december vlieg ik, nadat ik twee weken de pensionado heb uitgehangen, terug uit Spanje waar in Nederland de Sint dan druk bezig is zijn koffers te pakken om met zijn personeel de volgende dag naar Spanje af te taaien.. Misschien vang ik bij aankomst nog een glimp op van de Goedheiligman..


Dus een Sinterklaascadeau zit er niet in. En de kerstklokken hoop ik bij onze oosterburen te horen.. Dat wordt dan mijn “Jingle bells”.
Toch heb ik nog wel een wensje. Een leuke metgezel om het nieuwe jaar samen te starten…
Fijne feestdagen allemaal

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 391 keer gelezen

beoordeeld 1/5 (6 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl