Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 10 november 2019

Kinnesinne, de gruwelijke?? oerzonde in uw spiegel

Jaloezie is een primitieve, aanvallende, pijnlijke zonde. In feite gaat de verbeelding van een (te) mooi zelfbeeld de strijd aan met de ander die beter of te goed lijkt. Jaloezie beschermt dus eigenlijk, dat je jezelf zou moeten afvallen. Een vals beeld of een te mooi innerlijk ideaalbeeld; dat loslaten dat vergt veel moed. Het ego is een prachtig innerlijke roeping, maar geen ijdel beeld om onvoorwaardelijk afhankelijk van te zijn.

Jaloezie is het misgunnen van het geluk van de ander. Maar in feite wordt het eigen gemis aan geluk ontsluierd. Jaloezie draagt vele maskers en pronkt in vele gedaantes, van duivelse zwarte haat en nijd tot de inspiratie van engelen naar zoet verlangen. De spiegel in de stemmige jaloezie van het Gemompel van Remco Campert (zonder jaloezie geen poëzie) leest nog mild en ingetogen:

“Wat zich binnen af ging spelen
stond me helder voor ogen
hoe ze haar lippen
hoe ze haar lichaam
hoe ze dezelfde kreten
o bittere triomf van het voorstellingsvermogen”.

De bittere triomf van het voorstellingsvermogen is hier dus zo ongeveer synoniem aan zelfbegoocheling; fantasie lijkt de naijverige waarheid. De neerslachtige kracht van jaloezie dat de dag indroomt; want jaloezie is en blijft een ongerechte ondeugd al of niet uit liefde en verlangd verlangen. Jaloezie is niet in staat verstandig te redeneren; het verstoort de zintuigen en verdraait de rede. Het blijvend lijden in een onhaalbaar verlangen.

Een geheel andere fraaie en duistere manifestatie uit het wijde zinnelijke spectrum van jaloezie komt uit de gevangenis van angst en zelfafwijzing; een gevangenis waar slechts pikzwarte spiegels hangen; gebouwd op een betonnen fundament. De wraakzuchtige afgunst die kapotmaakt en waar pas mee te praten is als het zaken / andere mensen en jezelf heeft gesloopt en waar mensen pas dan de gevolgen overzien van dat alles. “Jaloezie is een monster dat beide partners kan verslinden”, schrijft Renate Rubinstein.

In vele anekdotes over Wolfgang Amadeus Mozart wordt verhaald over de dodelijke jaloezie van zijn tijdgenoten / componisten (zoals Salieri) Wat daarvan waar is weet niemand, maar er wordt gezegd dat Mozart zijn mooiste muziek juist schreef vanuit die ziekmakende sfeer, waarin hij zich gevangen voelde als in een vogelkooi door zoveel afgunst.


Mozart’s Serenade nr. 10 in Bes KV 361, ofwel de Gran Partita
https://www.youtube.com/watch?v=wpH6yWqTDz8


Verander jaloezie in bewondering en wat u bewondert, zal een deel van uw leven worden (Yoko Ono) Het deurtje van uw kooi moet men zelf opendoen.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door DenDonck - 870 keer gelezen

beoordeeld 2.43/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl