Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 2 februari 2019

Vrouwen zijn niet trouw, daarom gaan mannen vreemd???

Cosi fan Tutte: Zo doen ze het allemaal! 


Een van mijn hobby’s naast wannabe filosoof en irritante blogger is het verzamelen van muziek en afspeellijsten maken. Ik zoek de mooiste muziek uit mijn verleden bij elkaar en associeer die met levensthema’s of periodes in mijn leven of gewoon (…) melodieën van leven en dood. De mooiste aria uit de Mozart opera Cosi fan Tutte is zondermeer het “Soave sia il vento”, zachtjes waait de wind. God blaast hemelse liefdesmuziek als wind door de ziel van Mozart; zonder god geen Mozart, zonder Mozart geen goden. Dat is voor mij als ongelovige een waar zingevend levensthema.


Het ‘Cosi fan Tutte’ thema “Zo doen we het allemaal’ uit 1790 is nog net zo actueel als toen. Het verhaal van een weddenschap over ontrouw; vrouwen zouden niet trouw zijn. Het wordt een eigenlijk ordinaire strijd, een worsteling van liefde en seksualiteit maar met hele grote gevoelens. Het is een spelletje spelen, maar je kunt erin verstrikt raken en zelfs het spel verliezen. Spelen met fantasie en geweten; iedereen gaat mee in dat spel en maakt er een potje van; een potje van bedrog welteverstaan. We zoeken immers allemaal trouw en geborgenheid. Een kolfje naar de hand van Mozart, die zichzelf ook vulgair noemde. We zouden in ons mooie geweten willen blijven geloven en daar komt toch helaas (???) heel wat bij kijken.


Così fan Tutte, ossia La scuola degli amanti betekent: ‘Zo doen ze allemaal of De school voor geliefden’. Wat mij betreft een verrassende moderne kijk uit 1790 op de liefde en de spielerei van leven & liefde.
Een openlijk potje ontrouw. Zo schreef regisseur Xander Straat van de Nationale Reisopera over Così fan Tutte. Maar: “Ook een spel blijft niet zonder gevolgen”. De opera wordt al snel een warboel van intriges; het proberen te bewijzen van elkaars veronderstelde ontrouw; mannen en vrouwen kunnen niet trouw blijven. Het eindigt tenslotte met een muzikale lofzang op de liefde, die ook ontrouw overwint.

Ik houd niet van opera (dagelijkse ellende, intriges, kolder, ontrouw) maar wel van godszalige muziek over de school van liefde en vergeving.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door DenDonck - 1123 keer gelezen

beoordeeld 2/5 (4 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl