Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 9 maart 2019

De warme bakker

 

Als ik gedurende de week voldoende mijn best heb gedaan ( omdat ik degene ben die dat beoordeelt, is dat relatief vaak het geval) heb ik op zaterdag wel een extraatje verdiend. Die beloning kan bijvoorbeeld bestaan uit een roombroodje, een tompouce of een andere lekkernij bij de koffie of de thee. Omdat het een bijzondere gelegenheid is, mag ook de traktatie best speciaal zijn. Op enige afstand zit een warme bakker waarvoor het de moeite waard is om een stukje om te rijden en een wat hogere prijs te betalen. De betreffende warme bakker maakt niet alleen uitstekende producten, hij is ook in het rijke bezit van 7 dochters. De laatste en jongste van dit zevental is korte tijd geleden in het huwelijk getreden en dat was uiteraard aanleiding voor een feestje in de winkel, waar zij ook enige tijd achter de kassa heeft gestaan, net als haar 6 zussen. Een zeer bescheiden feestje overigens omdat men bij deze bakker geen prijs stelt op veel uiterlijk vertoon. Het gezin is streng gereformeerd.

 

Zelf ben ik niet kerkelijk, maar ik respecteer (en bewonder soms) mensen die bereid zijn hun leven volledig in te richten op basis van hun geloof of overtuiging. Er zijn overigens grote verschillen in opvatting tussen de gereformeerde gemeenten in Nederland. De dochters van deze warme bakker zullen bijvoorbeeld nooit een lange broek hebben gedragen, omdat dit kleding is voor mannen. Moderne ontwikkelingen zoals internet of smartphones worden schoorvoetend toegestaan, mits er geen verkeerd gebruik van wordt gemaakt, want de duivel ligt overal op de loer. De rolverdeling tussen man en vrouw is duidelijk bepaald en dat blijkt wellicht het best bij een kerkdienst. Dan staat de echtgenoot gedurende bepaalde momenten in de preek even op om te laten zien dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezin. Het aantal steng gereformeerde meisjes dat gaat studeren neemt toe, maar in de praktijk is dan daarna het moederschap toch belangrijker. Men maakt in het huwelijk niet zelf een keuze voor kinderen, die worden eventueel geschonken. Jongeren die nog niet getrouwd zijn als ze 21 worden, vormen een uitzondering. De 7e dochter van de warme bakker was net 18 geworden toen ze trouwde.

 

In een dergelijke gemeenschap ontmoeten jongeren elkaar eigenlijk alleen tijdens bijeenkomsten die door de kerk worden georganiseerd. Zaterdagavond is de standaard avond om uit te gaan. Niet om te feesten maar om zich voor te bereiden op de zondag. Op zaterdag zijn er dan ook lezingen en samenzangen in de ‘bible-belt’. Dit is de mogelijkheid voor jongeren om ook leeftijdgenoten te leren kennen buiten de regio. Indien een stel besluit te ‘daten’ is dat meestal meteen de aanzet tot een toekomstig huwelijk. Tijdens het daten wordt er van het stel ‘gepast’ gedrag verwacht, maar krijgt men ook veel vrijheid. Seks voor het huwelijk ( of buiten het huwelijk) wordt als een grote zonde gezien. Na het huwelijk is het vanzelfsprekend dat de echtgenote toetreedt tot de kerk van haar echtgenoot en dan een leven gaat leiden dat in veel opzichten niet anders is dan van hun grootouders. Toch voorkomt ook een dergelijke levensstijl niet dat er relatieproblemen optreden. Echtscheidingen komen ook steeds vaker voor en zijn vaak dramatisch vanwege de grote gezinnen die hierdoor worden getroffen. Binnen de gemeenschap zorgt men echter ook altijd voor elkaar en al respecteert men de overheid, er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van voorzieningen die deze biedt.

 

Ook vanavond zullen weer vele streng gereformeerde jongeren zich naar bijeenkomsten begeven in de hoop hier de partner te vinden waarmee het ‘klikt’. Iets om even bij stil te staan als u ook een date zou hebben.


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Realist - 753 keer gelezen

beoordeeld 3.17/5 (6 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl