Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 4 maart 2019

Erwin Olaf


Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen : Erwin Olaf. Hij wordt dit jaar zestig en oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, afgelopen jaar, nog veel lof. De hoogste tijd dus voor een uitgebreid oeuvre-overzicht, in beide musea nog te zien t/m 12 mei 2019. In het Fotomuseum veelal zijn oudere, analoge werk in zwart/wit. Tevens de transitie naar het digitale photoshoppen in zijn werk en ook seriefotografie. In het (aangrenzende) gemeentemuseum zijn moderne werk vanaf het jaar 2000.

Ik ben dus maar gestart in het Fotomuseum. Zoals verwacht was er een enorme toeloop, dus bijtijds heengegaan om alles goed te kunnen bekijken. Wat me opviel, was de compacte toelichting die op de muren van het museum stond. Dat was gewoon niet nodig, de foto's spraken voor zich. Prachtig uitgedoste drag-queens, het homo-uitgaansleven, waar simpelweg alleen de voornaam van de afgebeelde persoon vermeld stond en het jaartal van de foto. Perfecte naaktportretten van mooie, jonge lijven. Maar ook uitgezakte, oudere lijven waren zodanig mooi en respectvol gefotografeerd, dat de aandacht al snel geleid werd naar de zelfbewuste fotoposes en de trotse blik in de ogen van de geportretteerden. Net na een serie met vrolijke knipoog over het seksuele aspect, hing er ook een hele serie over het geloof. Erwin Olaf had tevens nog een serie foto's van fotografen uitgezocht, waar hijzelf ooit door was geinspireerd, die was samengevoegd en hing op een aparte muur.

Op naar het Gemeentemuseum, wat gehuisvest is in een groot, geel bakstenen gebouw van de architect Berlage. Alleen al de lange, overdekte entree naar de hal gaf je een bevoorrecht gevoel, dat je dit monumentale gebouw zomaar mocht betreden. De prachtige gangen in het gebouw waren eveneens de moeite waard. In meerdere zalen hingen hier de schilderachtige composities van zijn beroemde, latere werk, in prachtige kleuren. Alles op zo'n grote foto was bewust in scene gezet. Je zag als het ware een compleet verhaal afgebeeld in iedere foto. Er was hier ook geen toelichting nodig, soms stond er op de muur de titel van de serie en waar die genomen was. Als laatste, klap op de vuurpijl, de haarscherpe portretten, waar maar een persoon op stond afgebeeld. Zo levensecht, dat je als het ware het aura van de desbetreffende persoon voelde uitstralen naar jezelf. Ik vergat helemaal dat het zo druk was met bezoekers, ging helemaal op in wat er te zien was. Ook enkele videopresentaties, die zonder woorden de eenzaamheid, en leegte van het bestaan lieten zien.

Hoezeer je ook van lezen, verhalen vertellen en gedichten kan houden, dit festijn was louter gericht op het visuele aspect. Zijn boodschap : een perfecte wereld, met soms een barst erin, maar verleidelijk genoeg om je zijn beeldende verhalen in te trekken.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door sixty - 618 keer gelezen

beoordeeld 1.8/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl