Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
vrijdag 24 mei 2019

Dan weet je het alvast

Ik ben een wandelaar en ik zoek een wandelaar. Dan weet je het alvast. Zeg nu zelf, hoeveel tijd heb jij nog, hoeveel tijd heb ik nog, hoeveel tijd hebben wij nog samen?
Zonde van die tijd als jij gaat motorrijden en ik ga wandelen, toch? Hoewel. Tijdens m´n laatste lange wandeling, de Leidse Marathon, noodde een motorrijder de wandelaars achterop zijn motor, zodat we allemaal opgevrolijkt verder liepen. Die motorrijder had jij best mogen zijn.

Laatst stapte ik in Amsterdam uit de trein - en opeens wist ik het: mocht ik geen wandelaar meer kunnen zijn, ooit, dan word ik treinreiziger. Dan weet je het alvast. De sprinter van Leiden naar Amsterdam Centraal bleek namelijk door te rijden naar Zwolle, wat me redeloos gelukkig maakte. Zoals het binnenrijden van de sprinter naar Haarlem op Leiden Centraal me gelukkig maakt - al is die trein nu nog onlosmakelijk verbonden met zonnige duin- en strandwandelingen.

Een lezer zal ik ook wel blijven, dan weet je het alvast. Laatst zag ik zomaar ´Twee oude vrouwtjes´ van Toon Tellegen liggen, op het tafeltje voor de goede doelen-winkel. Eén euro kostte het boekje. 'Eén euro,' zwijgen een vrouw en een man vanachter de toonbank. Ik leg het boekje neer. ¨Dit is een pareltje. Humoristisch geschreven, met een groot inzicht in de menselijke geest,¨ zeg ik blij. ¨Het is anders niet van Toon Hermans,¨ bromt de man, ¨en er is niet veel in gelezen.¨ Hij bladert wat in het boekje - en even voel ik mij de betweterige stadsjuffer in een dorpswinkeltje. Straks zal ik naar huis lopen, naar mijn flat achter de lindebomen waar ik de vrouw uit Friesland ben tussen de stadsmensen. Wat prima is, al blijven er prangende vragen, zoals: Wat bedoelt de stadse man als hij me op straat in het voorbijgaan even aankijkt, glimlacht en daarbij zijn wenkbrauwen optrekt?

Een denker; naast al dat andere ben en blijf ik dus een denker. Dan weet je het alvast. M'n Leidse dochter, met wie ik die 42 Leidse kilometers liep, wist het antwoord op de ultieme vraag des levens: een enorme supercomputer met de naam Deep Thought heeft daar namelijk 7,5 miljoen jaar aan gerekend. Helaas weet niemand meer wat de vraag is. Maar het antwoord is 42.*
Halverwege de 42 kilometers werd duidelijk dat we er 46 zouden moeten lopen, want we hadden al pratend een pijl gemist. De lopers voor ons en achter ons ook, wat het missen een logisch aspect gaf dat het natuurlijk niet had. Pijl gemist is pijl gemist. Vier kilometer is niet ver in werkelijke kilometers, maar weet je wel hoe ver het is in mentale kilometers? We beloofden elkaar cola zodra we weer op de bepijlde route zouden lopen - en we ontdekten dat het antwoord op de vraag ´hoe konden we die pijl missen?´nu ook wel eens ´42´ zou kunnen zijn. Het antwoord is immers een momentopname; het is de vraag die blijft bestaan.

Theologe Tineke Albers promoveerde op de vraag hoe we met de medische kennis van nu de genezing van pelgrims kunnen verklaren. Haar conclusie: Niet de bron op de bestemming werkte helend, maar de weg ernaar toe. Het wandelen. Als ik, met de kennis van nu, mijn leven kon overdoen, dan was ik een pelgrim geworden. Een gedichten reciterende, zingende, schrijvende pelgrim. Maar ja, ik ben nu eenmaal als huiselijke kreeft geboren en het is pas de laatste jaren dat mijn boogschutter-ascendant mij meer rusteloos dan huiselijk maakt. Dan weet je het alvast. Voor als Amor eindelijk raak schiet met die vermaledijde pijlen van hem.

*Dochterlief refereerde aan het boek 'The Hitchikers Guide to the Galaxy', van Douglas Adams.

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door RodeJas - 1178 keer gelezen

beoordeeld 3.9/5 (20 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl