Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
woensdag 22 mei 2019

Gluren bij de buren

Ik heb een paar jaar gefungeerd als gastheer in Haarlem op zondagmiddag tijdens de jaarlijkse manifestatie “Gluren bij de buren”. Elk jaar vindt “Gluren bij de buren” in februari plaats in een aantal steden; een groot aantal particulieren stelt dan hun huiskamer open voor bezoekers, ook bedrijven of buurthuizen doen hier aan mee door een ruimte open te stellen. Op elke locatie treden dan artiesten op, merendeels amateurmusici. De musici verzorgen gemiddeld drie optredens, die door een publiek van wisselende samenstelling bezocht worden. Leuk is het, dat men op een bijzondere manier ook een inkijkje krijgt in deze gebouwen. Voor de musici is het een vergroting van hun bekendheid, veel beheerders van openbare gebouwen hopen hierdoor hun organisatie te promoten, door ter plekke contacten met onbekenden te leggen die op het optreden af zijn gekomen.

Het woord gluren heeft een negatieve betekenis, anders dan kijken of zien. Het is bijna hetzelfde als loeren. Dat woord associeer ik met dieren, die een prooi proberen te verschalken. Gluren heeft een andere gevoelswaarde dan loeren. In de wetgeving ligt dit nog weer anders, we kennen allemaal voorbeelden van mensen, die op slinkse wijze camera’s hebben geïnstalleerd om van anderen allerlei prikkelende beelden vast te leggen; terecht worden deze strapatsen aangepakt; de gluurders hangt een forse straf boven het hoofd. Het is zelfs een vorm van seksueel misbruik. Maar voor dieren is loeren een levensvoorwaarde!

Op een datingsite, ook op 50plusmatch is het kijken naar profielen één van de belangrijkste acties van diegenen, die zich ingeschreven hebben. Als dit evenwel beperkt blijft tot gluren naar de foto’s en het lezen van lijntjes op de algemene chatbox (Things2Share) blijft het een oppervlakkig gebeuren. Het is een eenzijdige actie. Toch mondt die vaak uit in een reactie van diegene, die bekeken wordt. Tenzij de bekekene niet kan zien wie er naar hem of haar kijkt. Soms zie ik binnen een paar minuten dat het aantal kijkers stijgt, maar dan kan ik niet zien wie de kijkster(s) was (waren). Reden is dat de kijker anoniem surfen heeft ingesteld. Eigenlijk jammer dat die optie er is..

De manier waarop we naar iemand kijken drukt vaak uit, welke bedoeling en welke gevoelens we hebben. Bij virtueel kijken kom je daar nooit achter. Onze ogen verraden ons bij een beschouwing in real life in samenhang met bepaalde bewegingen van ons gezicht. Dat is dan weer de bekende non-verbale communicatie. Wordt dat altijd even positief ontvangen?
Overbekend is het voorbeeld van bouwvakkers die een mooie jonge vrouw ontwaren, haar begerig aankijken en nafluiten. De Me too discussie ligt dan weer op de loer…

Mensen die hier zien, dat iemand naar hun profiel keek reageren daar heel verschillend op. Je kunt een kijker negeren, je kunt het leuk vinden, zo in de geest van: “Hoi, weer iemand om mijn weektotaal op te vijzelen!”, of je kunt actie ondernemen. In positieve zin door de kijker / kijkster een berichtje te zenden, maar ook door diegene te blokkeren. Als de geblokkeerde dat ontdekt kan dit enige frustratie oproepen. Toch hoeft dit niet, de blokkeerder / -ster wil zichzelf beschermen. Iemand die zelf 55 is en wordt bekeken door een 80-plusser voorkomt hiermee onnodige mailtjes, waarin uitgelegd moet worden, waarom een afspraak tot de onmogelijkheden behoort. Ik vind vooraf selectief blokkeren weer het andere uiterste. Soms probeer je iemand aan te klikken, en dan zie je dat je geblokt bent, terwijl je met de hand op het hart weet, dat je nooit naar dat profiel gekeken hebt.. Een beetje overdone.

Wat is het lastig om een profiel goed te lezen. Je moet de kunst verstaan om tussen de regels te kunnen lezen en achter de foto’s te kunnen kijken. Je bent als het ware een supergluurder…
Ik probeer altijd ook even bij mijzelf te gluren. Wat heb ik te bieden??

Even terug naar de titel. Er is een gezegde: “Bij de buren is het gras altijd groener”. Ik ontmoet veel stellen, die tientallen jaren in een relatie zitten. In bepaalde kringen, waar ik ook in verkeer, is een 50 - of 60 jarig huwelijk geen uitzondering. Ik kan een gevoel van jaloezie dan niet onderdrukken. Toch, als ik hen beter leer kennen ontdek ik, dat mijn veronderstelling niet geheel juist is. Elk huisje heeft zijn kruisje. Wel leer ik van de manier waarop zij met elkaar omgaan. Daar kan ik dan mijn eigen fouten tegen afzetten… Zo heeft gluren toch nog een functie! En: Is kijken op een andere site ook Gluren bij de buren?


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Aktivo1 - 1130 keer gelezen

beoordeeld 1.83/5 (6 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl