Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zaterdag 8 juni 2019

De trap naar de onzichtbare hemel

Vertrouwen is zo ongeveer hetzelfde als geloven ; het is leven oogsten door zware landarbeid verrichten en kunnen ploegen omdat er vertrouwen is, voor zij die erin geloven. Vertrouwen, het in hardporseleinen gegoten fundament onder intimiteit; relatie als in samen & vertrouwd. Ik quote Martin Luther King: “Als je vertrouwen hebt hoef je niet de gehele trap eerst te zien, om de eerste stap te zetten”. Je voelt je veilig en bekend met jezelf en het leven om verder te leven. Maar hoe doe je dat, het leven leven; eerst geloven of vertrouwen??


Het leven is te kort om alle antwoorden te zoeken zei Augustinus van Hippo (354 – 430); hij was een beroemd filosoof en kerkvader: “Rusteloos is ons hart tot het rust vindt in u”. Hij citeerde vaak Jesaja 7:9: “Unless you believe you will not understand”. “U moet eerst geloven en dan zult u begrijpen”. Uiteraard is dit het fundament onder het dogmatisch, kerkelijke (onvoorwaardelijk) geloven, hij wilde als betrokken pastoor zieltjes winnen voor zijn god. Maar breder getrokken betekent dit eigenlijk helemaal hetzelfde als die trap van Martin Luther. Durf te vertrouwen en maak het jezelf niet onnodig moeilijk door (per se) te willen weten; deze trap van vertrouwen vind je niet in het ‘toentertijd’; hij staat in het ‘hier en nu’ en leidt naar het ‘daar en straks’; een trap in uw ziel naar de hemel.

Augustinus zegt dus ook dat we niet moeten nadenken maar (eerst) geloven of vertrouwen (op god); eerst doen en dan begrijpen; het niet eten van de boom der kennis. Alleen spreekt hij over één god in wie we kunnen vertrouwen en preek ik liever (als een echte ketter!!) over godenkrachten in onszelf die ons door het leven leiden. Ook daar moet je eerst in geloven of vertrouwen voordat ze kunnen werken; kiest uw eigen god dus.

Het komt er op aan alles te leven, ook met onze eeuwige vragen over vertrouwen; die trap in onze ziel is een levenstaak voor iedereen. Het is ook hier een keuze dat als levenstaak of als probleem te zien. Zonder te vertrouwen kun je ‘vertrouwen’ niet begrijpen..…en zonder door te gaan met daten, zul je niet begrijpen dat daten een hoop ellende en shit met zich mee kan brengen, dat juist dat er gewoon bij hoort. Zonder dat we weten waar daten toe leidt…. en heel soms tot iets moois..

 


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door DenDonck - 1032 keer gelezen

beoordeeld 3.86/5 (7 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl