Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
dinsdag 18 juni 2019

East of Eden

Als ik op deze site profielen bekijk, kijk ik altijd wat mensen lezen. Daarbij stuitte ik een paar keer op een titel die al heel lang op mijn nog-te-lezen-lijstje stond: East of Eden, het opus magnum van John Steinbeck. Onlangs heb ik het dan eindelijk gelezen, prachtig, zelfs indrukwekkend.
Het verhaal is gebaseerd op het Bijbelverhaal over Kaïn en Abel (Genesis), de broers die beiden een offer aan God brachten: Kaïn een deel van zijn oogst, Abel een lam uit zijn kudde. God accepteerde het offer van Abel, maar niet dat van Kaïn die daarom in woede ontstak en zijn broer vermoordde. Kaïn werd verbannen naar het land van Nod, ten oosten van Eden.
In het verhaal van Steinbeck gaat het over vaders en zonen, de levens van twee families waarvan de verhaallijnen elkaar kruisen. In beide families twee broers die strijden om de liefde van hun vader, de ene zoon krijgt deze zonder er moeite voor te doen, de ander ondanks veel inspanningen niet.
Het is een boek dat in mijn hoofd blijft zitten. Waarom krijgt de een meer liefde en de ander die er zo naar verlangd en zo zijn best doet gezien en gewaardeerd te worden niet? Doe je, doe ik, dat ook? Het ene kind meer geven dan het andere? Ik heb drie kinderen, de oudste zegt dat de jongste altijd alles mocht, de jongste zegt dat er voor de oudste altijd veel meer interesse was. Misschien hebben ze allebei een beetje gelijk, bij de eerste was alles nieuw, bij de laatste was er een zekere gemakzucht opgetreden. En de middelste? Die zat er altijd tussenin, men zegt wel dat daar de makkelijkste karakters gevormd worden, zij moeten wel schipperen. Al heb ik nooit bewust de een meer gegeven dan de ander, het is wel zo dat je met de een andere dingen doet dan met de ander. Met die ene praat je zo makkelijk, met de ander loop je zo gelijk en prettig op, met de derde deel je de humor, al gaande en onbewust zijn er nu eenmaal verschillen. Maar lief heb ik hen alledrie.
En dan ga je, de kinderen al lang de deur uit, nog eens daten. Dan zie je veel foto’s voorbij komen en je selecteert, die wel en die niet. De een te oud, de ander te jong, te dik, te dun, te groot, te klein. Een profiel dat niet echt aansluit. De keuze is zo makkelijk, zo oppervlakkig, maar zo doe je dat, zo doe ik dat.
Dit zijn kleine, alledaagse gedachten, dus terug naar East of Eden (1952). Steinbeck beschrijft de streek waarin hij was opgegroeid (Salinas, VS), om die verhalen door te geven aan zijn eigen kinderen. Het mooist vond ik de verhalen rond de hoofdpersonen en de discussies die zij hadden waarin het verhaal van Kaïn en Abel steeds terugkwam. En de conclusie: God gaf Kaïn, ons aller voorvader volgens de Bijbel, de mogelijkheid te kiezen tussen goed en kwaad: timshel. Zoals wij de vloek van Kaïn geërfd hebben, zo hebben wij ook de keuze tussen goed en kwaad gekregen. Een conclusie om ter harte te nemen.


geplaatst door Mimi2 - 1142 keer gelezen

beoordeeld 2.25/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl