Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
vrijdag 21 juni 2019

Je bent je verhaal

Verhalen zijn belangrijk in het leven van mensen. Dieren communiceren ook met elkaar, maar praten als mensen, dat doen ze alleen in fabels, zoals in die van Aesopus, De la Fontaine en Tellegen.
Verhalen vertellen, zoals mensen verhalen vertellen, doen dieren niet. Ze hebben er waarschijnlijk ook helemaal geen behoefte aan. Daarvoor leven ze te veel in het hier en nu. Voor mensen daarentegen is het verhaal van levensbelang.
In de orale traditie zorgt de mondelinge overlevering niet alleen voor het behoud van het immateriële culturele erfgoed van een gemeenschap, maar ook voor de veiligheid. Zo beschrijven Aboriginals in hun verhalen kustoverstromingen tot meer dan 7.000 jaar terug.

Op het niveau van de (persoonlijke) identiteit kennen we de narratieve traditie. Mensen construeren hun identiteit door middel van de verhalen die ze vertellen over zichzelf en over wat ze hebben meegemaakt, is de gedachte. Zo kan de de narratieve traditie in de psychologie en de psychotherapie helpen bij de persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden. Het zijn niet de feiten, maar het is de manier waarop ze in een verhaal met elkaar worden verbonden die daarbij als uitgangspunt dient. Het verhaal als basis voor betekenisverlening en raison d'être.

Alle tekst die hier wordt gepresenteerd in een profiel draagt bij aan het verhaal van de schrijver; het verhaal vertelt wie de schrijver is en ook in blogs, chats, e-mailberichten en op Things2Share geven mensen vorm aan hun verhaal, aan zichzelf.

Jij bent het verhaal dat je over jezelf vertelt. In de narratieve traditie heeft het construeren van de identiteit door middel van een verhaal niet alleen betrekking op het verleden en het heden, maar ook op de toekomst. Je bént niet alleen je verhaal, je wórdt ook je verhaal. En dat is goed, op zijn minst interessant nieuws voor singles. Hoe gaat jouw love story verder? Wat vertel jij daarover aan jezelf en aan anderen?

En bevalt dat verhaal je?


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door kairos - 1217 keer gelezen

beoordeeld 2.38/5 (8 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl