Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 7 juli 2019

Don Juan

Het is eind augustus 1965, als de jongens zich op het schoolplein van het jezuïetencollege verzamelen voor de eerste schooldag die traditioneel wordt ingeluid met een heilige mis.
Ik ben met zo’n honderd andere brugpiepers, een woord dat dan nog niet bestaat, zwaar onder de indruk van al het volwassen vertoon. De drie jaren die volgen onttrekken mij definitief aan het ongeschoolde-arbeidersmilieu waarin ik ben opgegroeid. Een docent Latijn die er plezier in schept zijn klas toe te spreken in een morsdode taal, een docent Frans die hetzelfde doet, maar dan in het Frans, een absolute noviteit, een docente Nederlands die elke uitspraak- en spellingsfout van mij genadeloos aan de schandpaal nagelt, Schwere Wörter die hun naam eer aandoen en een conrector die in de pauzes met ijzeren hand over de cour regeert en daarbij onschuldige, maar daarom niet minder pijnlijke lijfstraffen niet schuwt.
Toch zal het maar drie jaar duren voordat de wereld zich voorgoed bevrijdt van het knellende keurslijf van de wederopbouw. En kort nadat Parijs in mei 1968 in brand staat, komen er na de zomervakantie meisjes op school.
Ik ben vijftien. Vijftien is te weinig voor een jongen die man wil zijn, maar te veel voor wat een jongen aankan die nog jongen is. Als ik haar op de toneelclub waarvoor ik me heb aangemeld voor het eerst zie, ben ik, letterlijk, reddeloos verloren. Ik durf haar niet eens aan te kijken, laat staan iets tegen haar te zeggen.
Het stuk dat we spelen is Don Juan van Molière. Mijn verwaarloosbare rol is die van lijfwacht met één regel tekst – hé, wat moet dat daar - maar daar maal ik niet om, want ik verkeer vier maanden in haar nabijheid. Had er maar één centiliter bloed van deze aartsverleider door mijn aderen gestroomd, dan had ik haar misschien een keer durven aanspreken in de drie daaropvolgende jaren.
Het is 2005. In de zomer kom ik op een terras bij stom toeval een van haar beste schoolvriendinnen tegen. We halen herinneringen op. Het is de eerste keer dat ik aan iemand vertel hoe ondersteboven ik van haar was. Ze kijkt me aan en zegt: ‘Meen je dat nou, zij was ook stapelverliefd op jou, maar dat durfde ze niet te zeggen.’


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door kairos - 1108 keer gelezen

beoordeeld 2.71/5 (7 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl