Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 7 juli 2019

Langer jong en eerder oud

 

Ouder worden is niet zo erg... ... als je denkt aan het alternatief (citaat Maurice Chevalier 1888-1972)

De bovenstaande titel is een uitspraak van filosoof Jan Baars die steeds meer onevenwichtigheid in onze samenleving ziet. Jongeren krijgen meer tijd om zich te settelen en mogen langer ‘jong’ blijven. Pas rond de leeftijd van 30 moeten ze serieus aan een carrière en gezin beginnen. Veel tijd krijgen ze daar niet voor, want als ze 45 zijn geworden, is het alweer zover dat ze zich dienen voor te bereiden op het afbouwen. En vanaf de leeftijd van 50 is men maatschappelijk gezien al oud. Hoewel Nederlanders gemiddeld steeds langer leven, is de grens van het ‘oud zijn’ flink naar voren gehaald. Tegenwoordig wordt wel weer van ‘ouderen’ verwacht dat ze blijven werken, vooral uit financiële motieven. Maar in een snel veranderende maatschappij waar bijscholing een voortdurende noodzaak is, investeren ondernemers nauwelijks in de opleiding van ouderen. Wie vanaf de leeftijd van 50 nog een baan krijgt of heeft, zal dan ook meestal op een minder gewenste plek terechtkomen. En zou het ook toeval zijn dat deze datingsite heeft gekozen voor een grens van 50+?

Het is een snikhete dag geweest. Inmiddels zitten we in een streekbus op weg naar het volgende hotel. Het is na 11 uur en de Franse nacht is zwoel en donker. We rijden over het platteland en de passagiers zijn stil, wellicht ook uitgeput vanwege de hitte. De meeste mensen lezen wat en wij kijken op internet om wat meer informatie te krijgen over de route van de bushalte naar het hotel. Bij de volgende halte staan reizigers te wachten, de eerste sinds we op het station van Rennes zijn ingestapt. Het is een groepje jongelui, misschien 10 of 12. Meisjes en jongens, nog geen 20 denk ik. Vooral de jongedames zien er prachtig uit, modieuze Françaises in de dop.

De groep is redelijk luidruchtig zonder dat het echt storend wordt. Jij vertaalt een deel van het gesprek en het is duidelijk dat ze terugkomen van een feestje in het dorp dat we nu weer uitrijden. Het is nog geen twaalf uur en zaterdagavond, maar dit is de laatste bus vandaag. Thuis zal er nog wel wat verder worden gefeest, omdat de stemming er nog goed inzit. Het was een verlovingsfeest, zeg je als de gesprekken wat heftiger worden. Voordat ze tot overlast worden voor de rest van de passagiers komt het volgende dorp in zicht en dat is de bestemming van de groep. Vrolijk nemen ze afscheid van de andere busreizigers maar veel reacties krijgen ze niet. Als de bus wegrijdt wordt er door de groep nog heel duidelijk wat geroepen. ‘Saaie pieten!’ vertaal je, hoewel dat ook veel minder vriendelijk kan worden uitgelegd. Even is er een licht gemompel in de bus hoorbaar, het onbegrip over jeugdige overmoed, maar al gauw wordt het weer stil.

De airco doet zijn best en het wordt wat frisser en je leunt wat meer tegen me aan. ‘Heb je spijt van de jaren die voorbij zijn en zou je het nog een keer willen overdoen?’ Ik besef dat je door die groep jongelui terugdenkt aan de tijd dat we zelf die leeftijd hadden. Daar denk ik even over na. Uiteraard zou ik de voordelen van de jeugd weer dolgraag willen hebben. Maar in mijn omgeving merk ik ook de enorme druk die er op de jongeren staat om te presteren en de concurrentie die internationaal steeds groter wordt. Het antwoord dat ik toen gaf, geldt ook nog vandaag: ‘Vraag me dat nog eens als ik echt oud ben’.
Hoe zou het die jonge Fransen zijn vergaan?


Bekijk mijn profiel op 50plusmatch.nl

geplaatst door Realist - 1055 keer gelezen

beoordeeld 3.1/5 (10 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel  Keurmerk Veilig Daten  Fair Climate Fund

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.nl